Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

И българският парламент ще проверява Хохегер

Нели Чолашка 22 март 2012 в 16:45 1663 0

Петер Хохегер. Снимка DPA
Петер Хохегер. Снимка DPA
Временна комисия ще проучва скандала "Хохегер", решиха депутатите днес. Идеята е на ГЕРБ и предвижда комисията да проверява договорите на австрийския лобист Петер Хохегер с тройната коалиция. Бившият премиер Сергей Станишев е сключил през 2008 г. договор за 1.5 млн. лв. с Хохегер за подобряване имиджа на държавата ни, а подизпълнител е била PR агенция на Моника Йосифова, която живее на семейни начала със Станишев. С Хохегер в България обаче е работила и управителката на "Хохегер БГ" Росица Велкова, за която се твърди, че е свързана с ГЕРБ. В интервю за "Капитал" австрийският лобист обяви, че за връзките със Станишев е отговаряла Моника Йосифова, а със сегашните управляващи - Росица Велкова. Парламентарната комисия обаче със сигурност няма да разследва тези контакти на Хохегер. Опозицията няколко пъти предложи дейността на комисията да се разшири и да се проверят всички сигнали за връзките в България на австрийския лобист, но управляващите отхвърлиха тези предложения. В комисията ще има шест представители на ГЕРБ и по един от "Атака", "Сината коалиция", БСП, ДПС и независимите. „Вие нямате за цел да установявате истината. Всичко по този казус, наречен „Хохегер", е известно. Нямате отговори за други, много по-тежки проблеми. Не проблеми, които стоят пред тази власт, а които се генерирани от тази власт, това е същинската разлика", каза Лютви Местан от ДПС.
Лидерът на СДС Мартин Димитров пък попита защо не е създадена анкетна комисия и защо правителството не е извадило цялата истина за проекта „Белене". „Ако искахте да покажете лицето на тройната коалиция, то най-добре се вижда в проекта „Белене" в стотиците милиони, прахосани", обяви лидерът на БСП.
„И докато хората са стягали коланите, очаквайки да дойде тежката икономическа криза, вие колеги сте яли, пили и сте се весели", контрира депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева. В австрийски парламент отдавна има анкетна комисия, която разследва Петер Хохегер за корумпиране на австрийски политици.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews