Христо Мутафчиев към студентите: Ако пак се появят провокатори, викнете мен (обновена, видео)

Александра Маркарян 27 октомври 2013 в 14:26 4757 30

Христо Мутафчиев, Снимка: БГНЕС
Христо Мутафчиев, Снимка: БГНЕС

"Самият факт, че аз съм тук означава, че подкрепям това, което правят студентите. Затова съм тук. Те са двигателите. Те могат да обединят нацията. Ще им кажа, че не трябва да се отказват, не трябва да се страхуват, не трябва да допускат провокатори. Ако се появят провокатори, да ме викат мен. Те пак ще се върнат, само че и аз съм тук".

Това заяви председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. Актьорът дойде в двора на Ректората, за да подкрепи студентите, които окупираха университета.

Студентите да не се страхуват, да търсят подкрепата и на колегите си от другите университети, посъветва той.

Съвсем скоро това ще се случи и с театрите в България заради глупава политика на управление и на културата въобще. Когато започнат да затварят театрите в България, колегите ми всичките ще дойдат тук. Съвсем скоро това ще се случи. Очак, заяви Мутафчиев.

Окупацията на Университета е в отговор на окупацията, която направиха управляващите. Така че не е 

"Искам да отправя призив към преподавателите на Университета. Не бива да говорят за студентите си като за хора, които били "никои". Как така някои хора, които били никои, ги спирали да влизат в кабинетите си.  Те не са ваши кабинетите, бе! Това са кабинети на студентите. Целият този университет не е построен с парите на Евлоги и Христо Георгиеви, за да влизат някакви преподаватели в някакви свои кабинети. Тези хора са дали живота си и част от парите си, за да построят университета, за да може народът, нацията интелигентна и за да може да има добро управление", каза Мутафчиев.

На студентите, които казват, че искат да си учат, а не да окупират, той каза:

"Какво толкова ще научите за 3 дни, не мога да разбера, като ще учат 5 години? Какво толкова ще случи, като не учат 3 дни? Важното е всички млади хора да се обединят. Защото това, което ще научат сега, е по-различно от онова, което могат да научат те самите след време в една свободна държава. Защото в момента държавата ни е залята от страх. Не е времето, когато Станишев пищеше по телевизията, че когато ГЕРБ управлявало, имало страх. Сега страхът е 10 пъти по-голям. Старите хора помнят времето, когато комунистите са управлявали държавата, какъв страх е било. В момента страхът е повече".

"Очаквам всичките си колеги да дойдат тук. Ето, Младежкият театър вече прие декларация, в която подкрепя протестиращите студенти и съм сигурен, че съвсем скоро те ще се появят тук. А моята работа е да им дам сигнал. И този сигнал ще дойде от утре и колегите ще дойдат. Сигурен съм", каза още председателят на Съюза на артистите в България.

На въпрос кое дава право на едни студенти да затварят университета, когато техни колеги искат да учат, Мутафчиев отговори: "Желанието да бъдеш свободен".

Възрастни, не позволявайте на партиите да разединяват децата ни, призова още големият български актьор. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!