Хореограф, накарал деца да танцуват на Азис пред инспекторки, се жалва от дискриминация

Александра Маркарян 25 януари 2013 в 17:08 1912 0

Хореографът, накарал ученици да танцуват на песен на Азис на 8 март пред служителки на община Видин и инспекторки от инспектората по образование в града, се жалва от дискриминация. Той е подал жалба срещу БНР Видин в Комисията за защита от дискриминация.

Методи Филчев твърди, че подготвил цялостна програма за празника, изпълнена от ромска фолклорна формация, но от радиото излъчили само репортаж от танца на децата върху песен на Азис, но не и от танците в съпровод на народна музика. Така заради извадения от контекста танц на песен на Азис хореографът "претърпял негативи и обиди от това изборно излъчване".

От радиото са категорични, че няма тенденциозна изборност и са излъчени както танцът по музика на Азис, така и танците на народната музика.

Комисията за защита от дискриминация ще заседава на 30 януари от 13 ч. Тогава е второто заседание по делото.

Въпросната празнична програма бе представена на 8 март 2012 г. в сгадата на община Видин. Тя трябваше да е поздрав за служителките на празника на жената. Скандалното видео с подскачащите под наставленията на хореографа си момчетата и момичетата в униформи и червени вратовръзки обиколи социалните мрежи и предизвика поредната вълна възмущение. Според коментари под клипчето, озаглавено "На какво онези изроди учат децата ни", танцът е поздрав от училището не само за служителките в общинската администрация, но и на жените в Регионалния инспекторат по образованието в града. В "поздрава за дамите" са включени ученици и учители от Основно училище "Софроний Врачански" във Видин.

Децата подскачат под звуците на песента на Азис "Мразиш". Текстът, който слушат всички, гласи:

Умираш да позираш, да копираш, да блестиш

след себе си оставяш, грешни изводи.

Мразиш, по пътя всичко газиш,

дали ще я опазиш душата си от тази суета,

мамиш, със славата се храниш,

дали ще я опазиш душата си от тази суета.

Не спираш да показваш всички свои прелести,

макар на заем взети, изкопирани.

Ето и клипа:

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови