Хиляди излязоха по улиците на Варна в протест срещу монополите

16 февруари 2013 в 12:16 2350 4

 Изгориха чучелото на министър Делян Добрев на протест срещу високите цени. Снимка: Сергей Антнов
Изгориха чучелото на министър Делян Добрев на протест срещу високите цени. Снимка: Сергей Антнов

Хиляди души се събраха във Варна за седмия протест срещу високите цени на тока и монополите. Първоначално в шествието се включиха няколкостотин души, но по-късно към тях се присъединиха още хора.

Както и предходните протестни дни, недоволните тръгнаха от общината и се придвижват към катедралата. След това продължиха традиционно по бул. "Владислав Варненчик". Този път в протеста се включиха и майки с детски колички.

Протестиращите блокираха за кратко движението по кръстовищата, които пресичаха. Днес те са решили да променят маршрута на шествието като минат по ул. "Отец Паисий", като ще продължат по бул. "Сливница", а от там ще се върнат и пред общината.

Шествието се води от лек автомобил, облепен с лозунги срещу непосилните цени на електричеството.

Обявеният за неформален лидер на протеста Иван Петров, който бе намушкан с нож на 13 февруари, и днес не се появи сред протестиращите, но се очква той да вземе участие в готвения за утре голям протест.

И този път има засилено полицейско присъствие, но до сблъсъци не се стигна.

Близо 300 души се събраха и на шествие в Пловдив. Протестиращите се събраха пред сградата на ЕВН, като викаха „Мафия” и „Оставка”. Полицейското присъствие е засилено. 

Междувременно стана ясно, че вчера към 22,20 часа в Първо РУП в Пловдив е бил получен сигнал за опит за палеж на служебен автомобил EVN, паркиран на ул. „Кичево” 56 в Пловдив.

При огледа е установено, че предната част на лекотоварна „Тойота”, собственост на електроразпределителното дружество, е била залята със запалителна течност и подпалена. От огъня, който бил потушен незабавно, е нарушено лаковото покритие на автомобила. 

Това е третият автомобил на EVN в Пловдив, върху който се извършва посегателство. На 9 февруари през нощта бяха подпалени две служебни коли, паркирани пред централата на компанията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови