Хиляди излязоха по улиците на Варна в протест срещу монополите

Последна промяна на 16 февруари 2013 в 12:16 1528 4

 Изгориха чучелото на министър Делян Добрев на протест срещу високите цени. Снимка: Сергей Антнов
Изгориха чучелото на министър Делян Добрев на протест срещу високите цени. Снимка: Сергей Антнов

Хиляди души се събраха във Варна за седмия протест срещу високите цени на тока и монополите. Първоначално в шествието се включиха няколкостотин души, но по-късно към тях се присъединиха още хора.

Както и предходните протестни дни, недоволните тръгнаха от общината и се придвижват към катедралата. След това продължиха традиционно по бул. "Владислав Варненчик". Този път в протеста се включиха и майки с детски колички.

Протестиращите блокираха за кратко движението по кръстовищата, които пресичаха. Днес те са решили да променят маршрута на шествието като минат по ул. "Отец Паисий", като ще продължат по бул. "Сливница", а от там ще се върнат и пред общината.

Шествието се води от лек автомобил, облепен с лозунги срещу непосилните цени на електричеството.

Обявеният за неформален лидер на протеста Иван Петров, който бе намушкан с нож на 13 февруари, и днес не се появи сред протестиращите, но се очква той да вземе участие в готвения за утре голям протест.

И този път има засилено полицейско присъствие, но до сблъсъци не се стигна.

Близо 300 души се събраха и на шествие в Пловдив. Протестиращите се събраха пред сградата на ЕВН, като викаха „Мафия” и „Оставка”. Полицейското присъствие е засилено. 

Междувременно стана ясно, че вчера към 22,20 часа в Първо РУП в Пловдив е бил получен сигнал за опит за палеж на служебен автомобил EVN, паркиран на ул. „Кичево” 56 в Пловдив.

При огледа е установено, че предната част на лекотоварна „Тойота”, собственост на електроразпределителното дружество, е била залята със запалителна течност и подпалена. От огъня, който бил потушен незабавно, е нарушено лаковото покритие на автомобила. 

Това е третият автомобил на EVN в Пловдив, върху който се извършва посегателство. На 9 февруари през нощта бяха подпалени две служебни коли, паркирани пред централата на компанията. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.02 2013 в 01:08

Политиците са се впили като кърлежи във властта и безмилостно смучат народната кръв. Само това може да обясни поведението им на адвокати защитници на кръвосмучестите Е-Р-Пета.

16.02 2013 в 21:23

Истината, Туди е, че в интерес на държавата и гражданите е тези пари които се изнасят навън и влизат лични сметки на разни персонажи, да остават в страната. Така ще укрепне вътрешния пазар. Като укрепне вътрешния пазар ще можем да имаме и икономика, в която участва и държавата. Така ще могат да се генерират ресурси за бюджета, които няма да идват само от данъци, такси и продажба на държавни активи. Сегашното положение е низходяща спирала. Намаляването на социалните разходи, увеличаването на данъците и постепенната и неизменна инфлация водят до обедняване на хората, а това означава обедняване на държавата. Следват "помощи", за да се "поддържа" стандарта на "евросъюза", а тези "помощи" са с условия, които допълнително ни поставят на колене.
Колкото по-бързо мнозинството от хората разберат, че нещата, които се случват засягат всички ни, толкова по-бързо ще се случи и онова, което всички искаме.
Истината е, че не можем да се спасим поединично. Спасяването поединично означава обедняване на мнозинството - всички сме свидетели. Можем да имаме живота, който искаме, системата, която искаме, само ако сме заедно, само ако ни е грижа за цялото, а не само за собствения ни задник.
Ето за това са тези протести!
И за много хора това вече е от ясно по-ясно!

16.02 2013 в 20:21

Туди, и всички там които те "лайк"-ват, да не протестираш против онова, което не искаш да виждаш е проява на плиткоумен мазохизъм. Разбира се, при положение, че си доволен от това положение на нещата или имаш собствена изгода от завишените сметки, едва ли ще протестираш. Жалко е да обясняваш колко били наивни хората, които протестират и същевременно да се наслаждаваш на проблемите на останалите, като със самодоволен вид обясняваш, че не протестираш понеже си "умен". Разбира се винаги е имало подобни на теб в нашата истрия. Пък и не само в нашата. Най-...хм..."умното" прозрение, до което си достигнал е българската поговорка "Преклонена главица сабя не я сече". Жалкото е, че ако поне българската история познаваше малко, щеше да видиш, че това не отговаря на истината. Но пък от друга страна, може и да си природно неспособен да достигаш до собствени умозаключения. Жалко е, че не си сам.
На протестиращите, макар и късно, едно голямо "Браво". Никой не отстъпва без борба, освен "Туди"подобните, разбира се.

16.02 2013 в 16:32

Наивници са протестиращите, а Боко лъже и маже. Истината е: Правителството няма интерес и никога няма да допусне да се намалят сметките за ток, за вода, топло, храна и т.н. ЕДИНСТВЕНИЯ ИНТЕРЕС НА ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ДА ИМА ВИСОКИ СМЕТКИ И ВЪРХУ ВИСОКИТЕ СМЕТКИ ДА НАЧИСЛЯВА И СЪБИРА ДДС. ОТ ЯСНО, ПО-ЯСНО. Основните играчи в икономиката на България са офшорки, и всичко се изнася навън. Единствения приход на фиска е от ДДС, толкоз. Тогава какъв интерес има правителството да наложи намаляване на цените – АБСУРД да се случи – наивници са протестиращите. Боко ще лъже и маже, ще дрънчи новата шефка на ДКЕВР, тя ще си подаде оставка, ще правят комисии, ще навиват някакви медии, но резултатът ще е още по-големи сметки за ток, вода, храна, отопление и т.н.
А офшорките ще останат, и там ще се крият парите, пък протестиращите пак ще са ограбвани.