Група във Facebook подкрепя приема на България в Шенген

Последна промяна на 18 април 2013 в 11:49 988 0

Група набира подкрепа за приема на България и Румъния в Шенген, Снимка: Facebook
Група набира подкрепа за приема на България и Румъния в Шенген, Снимка: Facebook

След като през март приемът на България и Румъния в Шенген бе отложен, млади ентусиасти създадоха във Facebook група за солидарност с двете държави.

Инициатор на кампанията е румънката Амелиа Джорджита. Групата, наречена „Встъпване в Шенген“ е създадена на 22 март. Целта й е да запознае възможно най-голям брой хора с критериите за прием в безвизовата зона. До момента „Встъпване в Шенген“ е харесана от 115 потребители в социалната мрежа.

В групата Джорджита публикува изказвания на български и румънски политици, които подкрепят тезата й.

„Шенген е огромна тема, което я прави непонятна за повечето граждани на безвизовата зона. Много от решенията по въпроса са  объркващи и непрозрачни. Мисля, че в ерата на демокрацията всяка стъпка трябва да бъде обяснена на хората и ако това не се случи, гражданите имат право на мнение“, пише Джорджита.

По думите й решението да се даде червена светлина на двете държави е по-скоро политическо и не се базира на реална оценка върху постигнатите резултати на България и Румъния.

„Това е просто спекулация с популярния страх от „инвазия на бедни имигранти“, които ще изядат работните места“, коментира Джорджита.

Тя е убедена, че лидерите на западноевропейските страни използват темата за вътрешнополитическите си битки. Джорджита иска да привлече възможно най-голям брой съпричастни със съдбата на България и Румъния потребители. Тя смята, че ако обществото се заинтересува и окаже натиск върху политиците, въпросът ще има бърза и благоприятна развръзка за двете страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови