Google почете 150 години от раждането на Щастливеца

13 януари 2013 в 11:06 1937 0

Логото на българския вариант на Google днес е карикатура на Алеко Константинов и неговия герой Бай Ганьо по случай 150 години от раждането на писателя.

Алеко Константинов е роден в град Свищов на 13 януари (1 януари стар стил) 1863 г. Сред най-известните му произведения са книгата за  Бай Ганьо и пътеписът  "До Чикаго и назад", както и саркастичните му фейлетони.

Той е участвал активно и в политическия живот на България, членува в Демократическата партия на Петко Каравелов. Политиката става причина да загине млад - на 34 години.

Алеко Константинов е убит на 23 май (11 май стар стил) 1897г. при неуспешен опит за покушение съпартиеца му Михаил Такев.

Константинов е известен и с псевдонима си Щастливеца, а един от най-популярните му цитати е: "Че аз съм щастливец, това го знае цяла България; но туй, което никой не знае, то е, че днес нямах четиридесет и пет стотинки да си купя тютюн.

Това обстоятелство никак не ми попречи обаче да съхраня своето царствено величие. Аз все пак гледах на света и хората тъй, като че милион Ротшилдовци и Вандербилтовци мога да ги натъпча в джеба на жилетката си; а пък нашите богаташи не представляваха пред моите очи нещо повече от пепелта на снощната ми последна цигара..."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!