Глоби за 185 000 лева отнесоха кръчмари заради забраната за пушене

Вероника Шербанова 04 януари 2013 в 12:58 1142 0

Пушенето в заведения беше забранено от 1 юни 2012 г. Снимка: БГНЕС
Пушенето в заведения беше забранено от 1 юни 2012 г. Снимка: БГНЕС

Близо 400 глоби на стойност 184 700 лева и над 500 акта са издадени заради нарушаване на забраната за пушене на обществени места след въвеждането ù през юни, съобщиха от здравното министерство.

Най-много са били нарушенията в заведенията за обществено хранене и развлечение, обясниха от ведомството.

Служителите на Регионалните здравни инспекции са извършили 128 698 проверки в цялата страна. Най-много проверки са направени в лечебни и здравни заведения (28 701), обекти за хранене и развлечение (22 088) и детски и учебни заведения (11 987). Проверки са извършени още в банки, административни сгради, театри и киносалони, магазини, на железопътни гари и автогари.

Инспекторите са посетили и 2 308 открити обществени места, на които пушенето също е забранено след въвеждането на промените в Закона за здравето – градинки и тротоари на детски градини, площадки за игра и спортни обекти по време на спортни и културни прояви. За периода от седем месеца са издадени и близо 1700 предписания, като много от обществените места са посетени повторно за проверка, допълват от министерството.

148 глоби на обща стойност 80 400 лева са издадени за нарушение на забраната за пушене на обществени места през декември. Инспекторите са направили 11 960 проверки, при които са съставили 113 акта и са издали 33 предписания.

От министерството са категорични, че проверките ще продължат, като се предвижда неправителствените организации да се включат по-активно. 

От Гражданското сдружение "България без дим" заявиха, че разполагат с доброволци, които ще проверяват заведенията заедно със здравните инспектори. 

Забраната за пушене на обществени места беше въведена през юни 2012 г. През септември двама от отцепниците от "Атака" - Стоян Иванов и Кирил Гумнеров внесоха предложение за връщане на старото положение, при което в заведенията имаше отделни зали за пушачи и непушачи. 

Предложението им беше отхвърлено от здравната и икономическата комисии в парламента. Обсъжданията бяха съпътствани от протести от страна на защитниците и противниците на забраната за пушене

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови