"Глътка въздух" от 150 лв. за пенсионерите, поискаха от БСП

Лъчезар Вълев 14 август 2012 в 15:28 3710 0

Драгомир Стойнев. Снимка: БГНЕС
Драгомир Стойнев. Снимка: БГНЕС

Всеки пенсионер да получи еднократна помощ от 150 лв. през октомври, а от 1 януари 2013 г. пенсиите да се увеличат с 11%.

Това поискаха на пресконференция бившият социален министър и народен представител от "Коалиция за България" Емилия Масларова и депутатът от БСП и председател на парламентарната Комисия по труда и социалната политика Драгомир Стойнев.

Червените депутати обясниха, че тези пари ще бъдат компенсация за увеличените през последните три години цени на храните и комуналните услуги.

Според социалистите тази добавка ще струва на държавата 340 млн. лв.

По думите на Стойнев пари в държавата има, проблемът е, че няма приоритети.

"Тези пари, които ще се дадат на пенсионерите ще стимулират икономиката. Защото с тези 150 лв. пенсионерът ще си плати токът, парното, ще си купи повече мляко, повече месо. Тези пари се връщат в икономиката", каза още Стойнев.

"Ние искаме поне толкова, колкото ние дадохме по време на нашето управление", заяви от своя страна Емилия Масларова.

"Това ще бъдат някакви смиволични средства, но все пак - глътка въздух", допълни тя.

Стойнев подчерта, че Симеон Дянков "много грозно е излъгал" за натрупаната инфлация от  7.3%. Според социалиста инфлацията е над 10%.

По повод изказването на министър Мирослав Найденов, че цените са полудели, Стойнев каза: "Министърът да внимава хората да не полудеят."

Според него основната цел в сектора е да се насърчават монополите и да се стимулират конкретни зърнопроизводители.

Той допълни, че в момента всичко в държавата върви по инерция и следващото правителство ще бъде правителство на националното спасение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови