ГЕРБ влязоха в заседанието, за да бранят честността (видео)

OFFNews 12 юни 2013 в 09:43 4030 0

Красимир Велчев, Снимка: БГНЕС
Красимир Велчев, Снимка: БГНЕС

След като миналата седмица депутатите от ГЕРБ се заканиха, че няма да участват в пленарните заседания, днес парламентарната група на Бойко Борисов влезе в залата и се регистрира за работата на Народното събрание.

Не дневния ред на днешното заседание обаче привлече вниманието на бившите управляващи. Първото изказване на ГЕРБ бе по повод имущество, което "мистериозно е изчезнало" от  пленарната зала.

Става въпрос за монитор, който е отразявал моментното гласуване на депутатите. Въпросният екран бе обърнат към редиците на левицата и депутатите на ГЕРБ така или иначе не можеха да следят вота от него. Според Красимир Велчев от бившите управляващи обаче отстраняването на този монитор "възпрепятства прозрачността на гласуването".

"Къде е мониторът, на който се отчиташе вотът на народните представители? Тези монитори са други, не се правете, че не знаете за какво става въпрос. Макар че екранът беше обърнат единствено към левицата, той все пак гарантираше прозрачността и честността на вота. И ако е махнат нарочно, какво ще кажат медиите и представителите на гражданското общество?", попита от трибуната председателят на ПГ ГЕРБ в 41-вото Народно събрание.

Отговор на въпроса му даде лично председателят на НС Михаил Миков.

"Мониторът е премахнат по мое разпореждане, защото парламентарни групи поставиха въпроса, че само една парламентарна група има технологична възможност да ползва този монитор. Имаше желание от други парламентарни групи също да имат достъп по време на пленарното заседание до тази информация. Прецених, че удобствата в пленарна зала не предполагат да се сложат още три-четири монитора, затова този монитор беше премахнат, за да не бъдат в неравностойно положение другите. Ако имате желание, можем да поставим още две табла горе, за да имат всички равен достъп до въпросната информация", отговори в дeмократичен дух социалистът Михаил Миков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!