ГЕРБ промотира скандалните ваксини на Лъчо Мозъка

01 февруари 2013 в 14:53 6217 8

Лъчезар Иванов и Цветан Цветанов
Лъчезар Иванов и Цветан Цветанов

ГЕРБ започва скандална кампания за рекламиране на спорни ваксини за рак на шийката на матката. Софийската секция на партията ще подарява гинекологични прегледи в три столични болници, обявиха официално от ГЕРБ.

Лобирането за ваксините ще се осъществи под формата на инициатива, свързана с Европейската седмица за превенция на рака на шийката на матката.

Болниците, в които ще се извършват прегледите на 4, 5 и 6 февруари, са "Света Анна", "Пета МБАЛ-София" - МЦ "Княгиня Клементина - 06" и Шести ДКЦ - София.

Прегледите ще се правят без предварително записване.

Манипулациите по кампанията – прегледите и евентуална цитонамазка, се поемат от субсидията на софийската организация на ГЕРБ. Сключени са договори със съответните здравни заведения. Медицинските центрове са избрани нарочно в трите краища на София – за да може всеки, който иска, да се включи.  Инициативата е в контекста на кампанията за борбата с рака на шийката на матката, коментираха от пресцентъра на ГЕРБ пред OFFNews.

Кампанията е насочена предимно към младите момичета. Защото статистиката сочи, че предимно млади момичета се разболяват от рак на шийката на матката и е важна превенцията, отбелязват още от пресцентъра на ГЕРБ.

Инициативата на ГЕРБ - София за безплатните гинекологични прегледи обаче няма да включва поемането на разходи по евентуално ваксиниране.

Спорни ваксини

Изключително спорните ваксини се прокарват от депутата от ГЕРБ и бивш шеф на здравната комисия в парламента Лъчезар Иванов. По негово предложение бяха отклонени 2 милиона лева държавни пари от бюджета на здравното министерство към здравната каса. Противно на всяка логика, на НЗОК бе вменено да плаща за поставянето на ваксините срещу рак на шийката на матката.

Ваксините се поставят на момичета на  12-годишна възраст. 

Същите тези ваксини са все още много спорни, защото от появата им досега са минали необходимите поне 10-ина години, за да е потвърдено от практиката, че тези ваксини са подходящи за масово прилагане. Затова и сериозната подкрепа на управляващите от ГЕРБ за популяризирането им е силно смущаваща.  

Производителите на ваксините за рак на шийката на матката са GlaxoSmithKline (GSK) и Merk.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови