ГДБОП арестува четирима за печатане на фалшиви шофьорски книжки и лични карти

OFFNews 12 юни 2023 в 17:32 3776 0

Лични документи

Снимка Pixabay

Паспорт

59-годишен мъж, обвиняем за участие в организирана престъпна група за фалшификации на документи за самоличност, е задържан под стража по искане на Окръжна прокуратура-Шумен, съобщи говорителят на Апелативната прокуратура във Варна Ивана Милева. Съдът е определил най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“.

Обвиняемият 59-годишен мъж с инициали В.Б. от пазарджишко село е извършвал фалшификации на официални документи за самоличност и свидетелства за управление на МПС по английски образец. Той е бил част от организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи от престъпна дейност.

Към наказателна отговорност за престъпление по чл. 321, ал. 3, във връзка с ал. 2 от НК са привлечени още трима души - Ю.М. на 54 години от Шумен – подбудител и помагач, К.К. на 66 години от Разград – помагач, както и 40-годишната съпруга на В.Б., която също била помагач в схемата.

Иззети са компютър, принтер, скенер, ламинатор и множество материали за изработване на фалшификатите.

Групата действала в периода от март 2020 година до юни 2023 година на територията на Република България. В.Б. изготвял фалшивите документи срещу заплащане, а останалите имали задачата да набират клиенти. След  заплащане за „услугата“, купувачите получавали желания документ, годен да бъде употребяван веднага.

С постановление на наблюдаващия случая прокурор фактическия извършител на фалшификациите е задържан за срок до 72 часа с оглед довеждането му пред съда за определяне на мярка за неотклонение. Определението на Окръжния съд в Шумен, според което В.Б. остава в ареста, подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна.

Специализираната полицейска операция е проведена на 8 юни, а действия по разследването на случая, започнало през 2020 година от Специализираната прокуратура, продължават под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Шумен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови