Фандъкова пак поряза "Софийска вода"

Нели Чолашка 29 март 2013 в 10:57 2026 2

Йорданка Фандъкова. Снимка: БГНЕС
Йорданка Фандъкова. Снимка: БГНЕС

Кметът на София Йорданка Фандъкова за пореден път обяви, че "Софийска вода" няма никакво основание да иска повишаване цената на водата в интервю за БНТ.

Преди месец кметицата изпрати писмо до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), с което настоя регулаторът да не разрешава поисканото в края на миналата година от "Софийска вода" увеличение с 14% на цената за кубик.

В началото на тази седмица Пиер Пети, шеф на френската фирма "Веолия", която държи концесията за софийската вода, направи нагло изказване като обяви, че сметките за вода на софиянци са равни на 2 кг. свинско или на четири големи хамбургера от "Макдоналдс".

По думите на Фандъкова Пети е "наговорил твърде несериозни неща, а ситуацията е сериозна".

Тя напомни, че при две последователни санкции за "Софийска вода" от ДКЕВР концесионният договор може да бъде развален.

"Столичната община използва европейски средства за проекти в областта на канализацията, но това не освобождава по никакъв начин концесионера от неговите задължения по договора", каза още Фандъкова.

Според нея със сегашната цена за кубик вода в София концесионерът спокойно може да изпълни инвестиционната си програма за 2013 г. - 50 млн. лв. за подмяна на водопровод и канализация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови