Фандъкова извоюва по-лесно строене на кучкарници

Виктория Викторова 05 април 2012 в 21:43 2919 0

Кметът на София Йорданка Фандъкова, Снимка: Булфото
Кметът на София Йорданка Фандъкова, Снимка: Булфото

Кметът на София Йорданка Фандъкова надцака земеделския министър Мирослав Найденов и извоюва по-лесно и "облекчено" изграждане на приюти за безстопанствени кучета и по-строги мерки за борба с агресивните кучета.

Промените в ключовата Наредба 41 на Министерството на земеделието и храните са уговорени по време на среща на Фандъкова с Найденов и представители на ГЕРБ днес.

Скандалът между двамата се разгоря след като глутница кучета оглозгаха възрастния професор Ботьо Тачков в столичния квартал "Малинова долина". Два дни след това столичният кмет започна да намеква за далаверите на Найденов, който беше шеф на "Екоравновесие" от 2006 до 2009 година. Тя припомни, че сега в качеството си на земеделски министър той е спуснал съмнителни изисквания, заради които приют за 500 кучета ще струва на общината 6 милиона лева. Изискванията на Найденов били по-тежки, отколкото за строеж на детска градина. Няма да строя кучкарници за 6 милиона лева, зарече се кметицата в интервю за OFFNews.bg. Без да споменава Найденов, тя се разгневи, че уж кастрирани от "Екоравновесие" кучета раждат глутници и съобщи, че е подала сигнал до прокуратурата за злоупотребите в общинското предприятие. Пред нашия репортер тя не можа да си спомни дали периодът на проверка обхваща и времето, в което Мирослав Найденов управляваше кучкарниците. Впоследствие се оказа, че министърът е изключен от обхвата на проверката.

Настояването на столичния кмет беше за спешни и по-твърди мерки за борба с бездомните кучета, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Тя накара Найденов и да поеме ангажимент за извършването на промените във възможно най-кратки срокове.

Ще се предвиди и възможност за изграждане на депа за временно настаняване на безстопанствени кучета.

Наредба 41 се отнася „за изискванията към обекти, в които се отглеждат, развъждат и/или предлагат домашни любимци с цел търговия, към пансиони и приюти за животни”.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови