Европарламентът затяга мерките срещу пушенето

Последна промяна на 08 октомври 2013 в 16:04 4400 4

Европейския парламент одобри законопроект срещу тютюнопушенето
Европейския парламент одобри законопроект срещу тютюнопушенето

Европейският парламент одобри отдавна чакан законопроект срещу тютюнопушенето, който цели да направи цигарите по-малко привлекателни за хората. Същевременно искането електронните цигари, които набират все по-голяма популярност, да бъдат продавани само в аптеки, беше отхвърлено, съобщи АПФ.

Евентуалното тяхно приемане като медицински продукт, щеше значително да ограничи продажбата на продукта, тъй като тя щеше да бъде осъществявана само в аптеките.

Текстът, който трябва да бъде гласуван и от представителите на 28-те членки на ЕС, за да влезе в сила, предвижда 65% от кутиите на цигарите да бъдат покрити с предупредителни послания. Марката на тютюневите изделия пък ще се поставя в долната част на опаковките.

Тънките цигари ще продължат да се продават въпреки препоръката, дадена от ЕК, но за сметка на това ще бъдат спрени ароматизираните цигари. Облекчение има само за "ментоловите" - те ще бъдат разпространявани още 8 години, а след това и ще бъдат спрени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.10 2013 в 22:07

Елементарно е! Кой бяга от милиарди акцизи????? Въпреки твърденията/било то и верни/,че пушачите натоварвали здравната система с по големи разходи за лечения,събраните акцизи от тютюневи изделия са в десетки пъти по големи!С алкохола е същото....

08.10 2013 в 18:35

Зависи кой го забранява. Ако е примерно някой австриец, неуспял художник, или грузинец-семинарист, забраната се спазва безпрекословно. Не е толкова сложно. Само така изглежда.

08.10 2013 в 17:50

Някога със забраната на нещо да е идвал и неговият край? :)

08.10 2013 в 17:40

Защо просто не забранят цигарите и да се свършва. =_=

 
X