ПозитаноLeaks: Какво да говорят депутатите от БСП за пушенето

OFFNews 03 октомври 2013 в 19:49 9707 42

Централата на БСП на
Централата на БСП на "Позитано" 20. Снимка: БГНЕС

Пресцентърът на БСП неволно изпрати до медиите инструкция, предназначена за вътрешна употреба в партията и парламентарната група на "Коалиция за България".

Мейлът с Опорни точки по тема Тютюнопушене пристигна и в редакцията на OFFNews.bg.

В по-големите партии е честа практика да се изпращат до депутати и активисти подобни инструкции, за да ги зазубрят и декламират убедително пред медиите.

И така, ето какво всъщност трябва да казват депутатите от БСП, ако ги питат за готвените промени в Закона за здравето:

 

Опорни точки

Тема: Тютюнопушене

Идеята е в големите заведения да може да се пуши в обособените помещения с вентилация. В офисите и работните места обаче, забраната е добре да остане. ГЕРБ принудиха собствениците на заведения да инвестират във вентилация милиони, след което тотално забраниха пушенето.

В Белгия пушенето е забранено и във всички барове, нощни клубове и заведения, но има специално обособени помещения за пушене, в които не се сервира нито храна, нито питиета. Подобни помещения има и в Естония, Финландия, Люксембург, Холандия, Словения, Швеция, Полша. В Португалия и Румъния в заведенията има зали за пушачи и за непушачи или самите кръчми са разделени според това дали там се пали или не. В Англия и Испания пък има стаи за пушачи в хотелите.

В Германия всяка провинция сама решава дали и в каква степен да наложи забрани и затова в мнозинството провинции, с изключение на Бавария, пушенето в барове, ресторанти и кафенета е разрешено. Нещо повече - през февруари 2012 г. Федералният конституционен съд отмени забраната върху пушенето в кафенетата и ресторантите в Хамбург.

С настъпването на зимния сезон, стагнацията в ресторантьорския бранш ще се увеличава. При положение, че сме в криза и че се търсят всякакви механизми за подпомагане на бизнеса, отпадането на драконовската забрана би било стъпка в положителна насока.

Ако ГЕРБ наистина се стремят също да бъде ограничена безработицата, няма да попречат на отпадането на тоталната забрана, заради която хиляди служители ще загубят работата си през зимата. През лятото, когато клиентите пушеха в обособени градини на заведенията, сега не могат да го правят, заради студа. Това от своя страна ще свали оборотът им, а от там ще последват и масови съкращения на персонал и  фалити на заведения.

От ГЕРБ плашат, че ще бъдем наказани от Европа, ако отпуснем забраната за тютюнопушене. На практика обаче в много европейски страни няма толкова строга забрана за тютюнопушене. Редно е от ГЕРБ да се притесняват дали ще покрием изискванията за Шенген, след като Бойко Борисов преди години беше заявил, че сме готови за влизане, а след това се оказа, че не отговаряме на изискванията, и сега усилията ни са насочени именно в тази насока да отговорим на тези изисквания.

03.10.2013г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!