Еколози излизат на протест за опазване на Черноморието и Пирин

14 февруари 2013 в 08:19 1753 0

Еколозите показват брадвата подарък за Бойко Борисов, снимка: БГНЕС
Еколозите показват брадвата подарък за Бойко Борисов, снимка: БГНЕС

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” организира днес протестно шествие в София за опазването на Черноморието и Национален парк Пирин.

"В деня на виното и любовта отново излизаме, но не за да празнуваме, а за да защитим Пирин, Иракли и цялото останало Черноморие, незасегнато все още от бетона! Нека всеки постави хартиено сърце на ревера, за да покажем, че няма да спрем да обичаме природата“, посочват организаторите.

Демонстрацията, озаглавена “С планината и морето в сърцето!” ще настоява да не се променя планът за управление на национален парк „Пирин“, за което настоява община Банско с цел да разшири ски зоната над града. Гражданите искат и прекратяване на концесията на фирма „Юлен“, заради нарушенията на концесионния договор (преди две години екомининстърът Нона Караджова обяви, че ски зоната е с 650 дка. по-голяма от определените в договора 995 дка.).

Гражданите настояват още да се приемат исканията на природозащитните организации за Черномориетосред които разваляне на сделките с държавни земи по морето след 2008 г., спешно обявяване на всички защитени зони от екомрежата „Натура 2000“ със забрани за строителство в тях, както и обявяване на защитена територия „Българско Черноморие“, която да покрива цялото крайбрежие. Целта на искането е да се защитят от строителство последните останали диви плажове в страната – като Иракли, Карадере и Корал.

Протестни шествия ще има и в Пловдив, Бургас, Русе, Трявна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови