Едвин Сугарев гладува 9-и ден, жена в Сливен обяви гладна стачка от бедност

04 юли 2013 в 10:19 2071 15

Едвин Сугарев. Снимка: БГНЕС
Едвин Сугарев. Снимка: БГНЕС

Едвин Сугарев гладува вече 9-и ден в знак на протест срещу правителството, което отказва да подаде оставка. 

Жена в Сливен също обяви гладна стачка, подтикната от крайна бедност, глад и липса на работа (виж по-долу).

Поетът политик сподели тази сутрин пред bTV, че се чувства добре, пише стихове и статии, чете и следи отблизо политическите събития и протестите.

Той се зарича да продължи гладната си стачка до оставката на кабинета. Прогнозата му е, че правителството ще сдаде властта до две седмици.

По думите на поета първите три дни от гладуването са най-тежки.

„Сега минаха и се чувствам много добре, много във форма. После идва един момент, в който гладът въобще не се усеща. После отслабваш все повече и повече, не можеш да се подлагаш на големи натоварвания, но това така или иначе е много дълъг период. Той може да продължи 30-40 дни”, казва Сугарев.

Това е трерата гладна стачка на Едвин Сугарев. Първата е през 1991 г., когато с още 39-имата депутати прави гладна стачка срещу начина и лицата, които изготвят Конституцията. През 93-та гладува над 20 дни с искане за оставката на президента Жельо Желев.

Тогава също има контрапротест, припомня Едвин Сугарев.

„Гладуваше един човек, изваден от затвора с указ на президента, който правеше суха и гладна стачка. Бяха решили просто да го пожертват и да стоварят вината за тази жертва върху моята глава и върху главата на СДС. И аз в крайна сметка като прецених всичко, реших, че рискувай моя живот, не мога да позволя да пожертвам нечий друг”, допълва Сугарев.

За сегашните гладни протести в подкрепа на кабинета Орешарки той казва: „Държавна сигурност не си е променила методите и оперативните мероприятия. Първата, която гладуваше (онкоболна жена във Врана - б.р.), вече прекрати гладната си стачка. И на мен ми се обади премиерът с молба да прекратя гладната стачка. Почна да ми обяснява как работел за България. Аз му казах, че не е вярно и напразно си хаби думите. И отказах да я прекратя”.

Междувременно bTV съобщи, че и жена в Сливен обявява гладна стачка. 64-годишната Тодорка Ценова ще протестира пред Областната администрация в Сливен, докато институциите не й помогнат да намери работа. Жената е безработна, няма право на пенсия и мизерства заедно със съпруга си, също безработен. Тодорка Ценова изрично уточнява, че не желае да й се помага с пари, а да има работа. В момента семейството преживява, като продава дори дребна покъщнина - от вилици до пердета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!