Двама работници от ОЦК-Кърджали в гладна стачка

Вероника Шербанова 15 май 2012 в 12:16 1293 0

Работниците от ОЦК-Кърджали протестират от няколко месеца. Снимка: Сергей Антонов
Работниците от ОЦК-Кърджали протестират от няколко месеца. Снимка: Сергей Антонов

Двама работници от ОЦК обявиха намерението си да започнат гладна стачка. След като вчера технологът от ОЦК-Кърджали Стефан Атанасов обяви, че започва гладна стачка, днес към него се присъединява още един негов колега, съобщи КНСБ.

Стефан Атанасов заяви, че е започнал да гладува в неделя като протест срещу неизплатените заплати и неясното бъдеще на предприятието. Атанасов не е получавал възнаграждението си за последните три месеца.

„За мен това са много пари, без които няма как да живея тук, в града. Затова обявих гладна стачка“, разказа в ефира на TV7 самият технолог. „Докато исканията ни не се изпълнят, аз няма да спра да гладувам“, заяви той.

Днес към него се присъединява още един от работниците, като се очаква да се включат и други. Те вече не вярват, че заводът ще бъде купен. „Хората са толкова изнервени, че от другата седмица може би ще има и масово напускане“, категоричен е Атанасов.

В случай, че заводът остане без персонал, опасните вещества в него ще останат без контрол и може да доведат до сериозно замърсяване на околната среда и вреда за хората, живеещи в региона. Освен това шансовете за бъдещо подновяване на комбината ще намалеят.

Работниците се надяват гладната стачка да предизвика „верижна реакция“, за да бъдат чути от правителството и от собственика на комбината Валентин Захариев и да се вземе окончателно решение за бъдещето на ОЦК-Кърджали и на работниците. „Ние в момента сме заложници на Захариев. Нито си вземаме заплатите, нито ни съкращава, за да може да вземем по някой лев поне от Бюрото по труда“, каза още металургът.

Продължава и протестната подписка в подкрепа на металурзите от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали, която започна в петък. До момента в нея са се включили около 5000 души.

В същото време турския новинарски сайт ajans.bg съобщи, че работниците ще потърсят съдействието на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, който ще посети България на 18 май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови