Депутатите приеха козметичните промени в Закона за ДАНС

Елица Мартинова 11 юли 2013 в 13:44 1557 1

Парламент Снимка: БГНЕС
Парламент Снимка: БГНЕС

Набързо и без дебати парламентът прие на второ четене промените в Закона за Държавната агенция "Национална сигурност". Те гарантират по-широки правомощия на президента, който ще може директно да изисква информация от ДАНС.

Текстовете бяха внесени по спешност и "на тъмно" от лидерите на ДПС и "Коалиция за България" Лютви Местан и Сергей Станишев. Измененията постъпиха в деловодството на Народното събрание на 14 юни - денят, в който за председател на ДАНС бе избран Делян Пеевски и това постави начало на протестите.

На 14 юни Държавен вестник обнародва предишните промени в Закона за ДАНС. За разлика от днешните текстове, предходните изменения внесоха съществени промени в регламента за работата на ДАНС.

Сред най-важните точки е е фактът, че председателят на ДАНС вече няма да се назначава от президента, а ще се избира от Народното събрание.

От ГЕРБ, които по това време още присъстваха в парламента, възразиха остро срещу промените в закона. Според бившия вътрешен министър Цветан Цветанов измененията погазват грубо правата на държавния глава.

Бившите управляващи дори настояха Росен Плевнелиев да наложи вето върху измененията. Президентът обаче "пусна закона" срещу обещанието на управляващите, че ще либерализират регламента в негова полза.

"Президентът на републиката може да изисква и получава анализи от ръководителя на Агенцията по въпроси, свързани с отбраната и националната сигурност”", гласи единствената промяна в Закона за ДАНС, която депутатите приеха на второ четене.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!