Депутат от ГЕРБ арестуван за търговия с влияние

Владимир Йончев 18 юли 2012 в 03:54 5796 2

Димитър Аврамов
Димитър Аврамов

Депутат от ГЕРБ  е арестуван за търговия с влияние. 

Димитър Аврамов е задържан при специализирана операция на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и ДАНС под ръководството на Софийска градска прокуратура, съобщи говорителят на главния прокурор Борис Велчев Стелияна Кожухарова.

Народният избраник е поискал и получил 50 000 лева, за да упражни влияние върху длъжностно лице от Областната дирекция "Земеделие" във връзка със земи, за които се отпускат субсидии.

Аврамов е задържан за 24 часа с полицейска мярка.

Главният прокурор Борис Велчев е уведомил за случая председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Ще бъде поискано сваляне на депутатския имунитет на Димитър Аврамов.

На 18 юли сутринта от ГЕРБ изпратиха до медиите официалното си становище по въпроса.

"Димитър Аврамов да подаде оставка като народен представител в 41-ото Народно събрание. Освен това Изпълнителната комисия освобождава Димитър Аврамов от всички заемани длъжности в ПП ГЕРБ и прекратява членството му в партията", пише в писмото си пресцентърът на управляващите.

Аврамов за втори път влиза в грандиозен скандал. В края на март миналата година заедно с колегата си от ГЕРБ Стоян Гюзелев той бе осъден за конфликт на интереси.

Причината бе, че са предложили и гласували поправка в Закона за земята, от която те самите са били лично заинтересовани.

Въпросните поправки имаха трима вносители - Аврамов, Гюзелев и Десислава Танева. Танева обаче тихомълком бе измъкната от скандала и по-късно внесе още по-лобистките поправки в Закона за горите, които предизивикаха блокадите на Орлов мост.

Наказанието за Гюзелев и Аврамов бе по 5000 лева глоба. Двамата не бяха освободени от длъжност с оправданието, че имат депутатски имунитет.

Адвокат и на двамата бе колегата им от ГЕРБ Емил Радев. Основната му теза бе, че след скандала двамата сами са оттеглили законопроекта си и понеже не се е стигнало до гласуване, те са невинни. Съдиите не му повярваха.

Димитър Аврамов е депутат от Монтана. Той държи 30% от акциите на "Гала инвест холдинг" АД, а това дружество е собственик на 90% от капитала на "Игал" ООД. "Игал" от своя страна е арендатор и наемател на земеделски земи през 2008-2010 г. Според справка на земеделското министерство през 2008 г. в това си качество "Игал" ООД е заявил 620,78 декара обработваеми площи, през 2009 г. - 620 декара, през 2010 г. - 2 231,13 декара.

Роденият през 1977 година Аврамов е член на Контролния съвет на Съюза на птицевъдите, но е по-известен с любовта си към ездата. В началото на мандата си той нашумя с това, че семейната му фирма  работи без комплексно разрешително и при нарушаване на санитарно-защитна зона в Монтана.  Обектът се оказа финансиран по Програма САПАРД на Европейския съюз. Дела, свързани със САПАРД и  "Земеделие", са сред петте знакови дела, които Европа ще следи у нас.

За изчистване на имиджа след скандала изненадващо съпругата му Илонка Аврамова получи приза „Евробизнесдама на годината".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews