Ден на свети пророк Мойсей Боговидец

Марина Парпулева 04 септември 2012 в 00:01 1779 0

Мойсей бил третото дете на Авраам и Йохаведа. Той се родил около 1550 г. преди Христа, когато фараонът Тутмос I заповядал да бъдат избивани всички еврейски деца от мъжки пол.

За да спаси своя невръстен брат, сестрата на Мойсей-Мариам, го сложила в един плетен кош и го пуснала в реката. По чудо детето оцеляло. Спасила го дъщерята на фараона, която му дала името Мойсей, което означава "от вода изваден". Отгледала го с голяма любов, но Мойсей не забравил своя род.

Дошъл денят, в който Бог го призовал да стане водач на онеправдания еврейски народ. Върнал се в Египет и намерил по-големия си брат Аарон. Много евреи се събрали около тях. И скоро те повярвали, че Мойсей е пратен от Бога, за да бъде техен водач и избавител в тежкото робство.

За да накара фараонът да пусне народа му, Бог изпратил на Египет десет природни бедствия. Когато започнали да умират всички мъжки деца, двамата , двамата братя постигнали целта си. Евреите напуснали своите господари и тръгнали за Ханаан през Червено море. След тях тръгнали и мъчителите им. Но станало чудо-пред очите на всички водите се отдръпнали и така Божият народ минал през него като по суша, а войската на фараона била погълната от водите на морето, които отново се събрали.

Евреите стигнали до Синай и там Мойсей станал посредник между Бога и своя народ. На 40-тия ден Господ му дал най-сетне скрижалите с Десетте заповеди. После по негови указания наредил да построят скинията-подвижен храм, в който поставили ковчега на завета с двете каменни плочи на Десетте заповеди. След време Мойсей и народът му стигнали до Миавската равнина. Там той произнесъл своите пророчески речи и напуснал завинаги народа си.

Докато митарствал, Мойсей написал първите пет книги на Свещеното писание от Стария завет, известни като Мойсеево Петокнижие. Преди смъртта си пророкът се изкачил на планината Нево, където починал на 120 годишна възраст.

Гробът на пророка останал неизвестен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!