Ден на протестите пред руското посолство (снимки)

Лъчезар Вълев 17 август 2012 в 16:10 6789 4

Ден на протестите пред руското посолство в София. Снимка: Сергей Антонов
Ден на протестите пред руското посолство в София. Снимка: Сергей Антонов

В петъчния следобед пространството пред руското посолство в София стана арена на цели два протеста.

В 13 часа около десетина представители на сирийската общност у нас излязоха на демонстрация пред сградата на руската дипломатическа мисия в столицата.

Протестиращите разпънаха транспарант с надпис "Сирия кърви...", както и плакат със снимки на руския президент Владимир Путин, сирийския лидер Башар Ал-Асад и покойния либийски диктатор Муамар Кадафи, под чиито ликове бе изписано "диктатор". 

Малко след като протестиращите започнаха демонстрацията, представители на жандармерията започнаха проверка на техните документи и ги помолиха да прекратят протеста.

Докато демонстрантите се оттегляха, на тяхно място пред посолството пристигна групичка от 5-6 младежи, дошли да подкрепят момичетата от Pussy Riot.

За да покажат съпричастността си към руските пънкарки, протестиращите бяха с характерните за Pussy Riot цветни маски.

След намеса на органите на реда протестиращите се разотидоха.

Не след дълго първоначално дошлите сирийци се върнаха обратно пред посолството. Този път те носеха със себе си регламентирано разрешение за техния протест. Събралите се десетина демонстранти продължиха протеста си докъм 14:00 часа.

Основното, което искаме, е Русия да спре доставките на оръжие за режима в Сирия, да изтегли живата сила, с която присъства там и да престане да стопира резолюциите в съвета на ООН по отношение на Сирия. Това каза пред OFFNews.bg Надя Хамами, един от лидерите на сирийската  общност в България.

"Смятаме, че Русия е пряк виновник за смъртта на нашите деца в Сирия", каза още тя.

По думите ѝ протестът не е бил толкова масов и многоброен, тъй като е съвпаднал с традиционната молитва за празника Рамадан. 

"Това беше символична седяща стачка пред посолство. Нямаше начин да не излезем пред него и да заявим несъгласието си към политикана Русия относно Сирия", допълни Хамами.

Тя подчерта, че демонстрацията е част от координирана протестна акция пред руските посолства в цяла Европа, организирани от сирийската опозиция. 

Протестът на сирийската общност у нас ще продължи в  17:30 с шествие, което ще започне от президенството и ще завърши пред храм-паметникът "Св. Александър Невски". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови