Ден 90: Трябват ни иновации, не партокрации

OFFNews 11 септември 2013 в 19:24 2270 5

И тази вечер демонстрантите се събраха на площад "Независимост" в столицата. Един от тях носeше плакат, който доста добре изразява исканията на протеста - "Трябват ни иновации, не партокрации". 

По-късно, когато шествието стигна пред парламента, протестиращите запалиха свещи в памет писателя дисидент Георги Марков, както и на жертвите от атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ. 

Днес се навършват 35 години от смъртта на писателя, починал на 11 септември 1978 г. в Лондон. Това става само четири дни след покушението срещу него, което е извършено на моста "Ватерло". Много хора носеха снимки на Марков, корици от книгите му и плакати не една от малкото негови пиеси, които се играят в българските театри.  

Повече от 300 души участваха в шествието тази вечер. Протестът срещу кабинета на Пламен Орешарски продължава вече три месеца. 

Хронология на събитията: 

20.40 ч. - София - по-голямата част от протестиращите се разотидоха.

20.20 ч. - София - на площада пред парламента, много хора палят свещи в памет на Георги Марков. С минута мълчание беше почетена годишнината от смъртта на дисидента, както и на жертвите от атентатите в САЩ през 2001 г. 

Снимка: Константин Павлов

20.10 ч. - София - протестиращите вече са пред Народното събрание и скандират "Мафия" и "Оставка"

20.05 ч. - София - шествието наближава ул. "Раковска"

Снимка: Константин Павлов

 

Снимка: Константин Павлов

19.55 ч. - София - шествието тръгва към парламента. Много хора носят снимки на писателя Георги Марков и корици от негови произведения. Днес се навършват 35 години от смъртта на българския дисидент, който умира в Лондон, 4 дни след покушението срещу него на моста "Ватерло". 

Снимка: Асен Генов

19.45 ч. - София - демонстрантите скандират "Оставка"

19.25 ч. - София -  протестиращите се събират пред Министерски съвет. Движението е блокирано. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови