Делото срещу Баретата продължава след три месеца

12 февруари 2013 в 12:39 1481 0

Златко Баретата лежи ранен във фоайето на Съдебната палата, преди да бъде откаран в
Златко Баретата лежи ранен във фоайето на Съдебната палата, преди да бъде откаран в "Пирогов". Снимка: Булфото

Делото срещу Златомир Иванов-Баретата очаквано беше отложено за след три месеца.

Подсъдимият за ръководене на престъпна група за наркоразпространение не е в състояние да присъства в заседанията по делото, което трябва да продължи на втора инстанция. Иванов не е длъжен да присъства на заседанията, но той е изразил желание да се явява в съда. Това е и причината делото да бъде отложено до подобряване на състоянието му.

По време на днешното заседание д-р Александър Минчев от „Пирогов" представи медицинска експертиза на Баретата, според заключението на която, той няма да може да се яви в съдебна зала поне 3 месеца. Така съдът определи следващата дата на заседанието да бъде в средата на май. Тогава ще бъде разгледана нова съдебно-медицинска експертиза, за да стане ясно кога Баретата ще може да присъства на заседанията и кога делото срещу него и още 20 души ще може да тръгне на втора инстанция. 

Точно преди година - на 13 февруари 2012 година Баретата получи 8 години затвор. Тогава прокуратурата поиска 17 години затвор за Баретата по обвинения за убийството на Румен Стефанов-Алфа на 23 септември 2007 г. в Перник и за ръководенето на организирана престъпна група, която е по-популярна в престъпните среди като „Фирмата“. 

Никой от обкръжението на Баретата, както и самият той, не е насочвал разследващите към задържания в Казанлък за опита за убийство, съобщи адвокатката му днес в съда. Златомир Иванов е в реанимацията на „Пирогов” след атентата срещу него. Той беше прострелян, докато влизаше през главния вход на Съдебната палата в София.

Все още има опасност за живота му, макар лекарите да отчитат значително подобрение. Предстоят му още няколко операции. Делото е насрочено за след 3 месеца, когато, според състоянието на обвиняемия, ще бъде преценено кога процесът може да продължи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови