Дават по 60 лв. на бедните за цифрова телевизия

Последна промяна на 19 декември 2012 в 13:50 7833 7

Телевизия Снимка: sxc.hu
Телевизия Снимка: sxc.hu

Държавата ще отпусне ваучери на стойност 60 лева на социално слабите българи, за да си купят декодери и да могат да гледат безплатна ефирна телевизия на старите си аналогови приемници и след 1 септември 2013 г.

Това обяви на пресконференция заместник-министърът на транспорта и съобщенията Валери Борисов.

На такива ваучери ще имат право хората с право на енергийни помощи за настоящия отоплителен сезон. Към момента те са около 260 000. За да ги получат обаче, трябва да отговарят и на още две условия - да нямат договор за кабелна или цифрова телевизия и да докажат, че имат само аналогов телевизор без цифров тунер.

Още тази седмица, от 21 декември, започва широка разяснителна кампания за това какво представлява дигитализацията на ефира, какво трябва да направи всеки и кога ще се случи това. Първоначално ще бъде пуснат тв клип, предвиждат се реклами по радиото и в печата, раздаване на брошури, изготвяне на интернет сайт за въпроси и отговори, както и откриване на горещ телефон с работно време от 8:30 до 22:30 ч., обяви ръководителят на проекта Вера Джамбазова.

Информационната кампанията на стойност 10 млн. лева е дело на консорциум "Ти Си Ти Ви", образуван около близки до Красимир Гергов фирми. На пресконференцията днес представители на фирмата отказаха да съобщят в кои медии ще рекламират, както и не споменаха колко ще похарчат за реклама в медиите.

Цифровизацията трябва да приключи до 1 септември 2013 г., когато аналоговият сигнал ще бъде спрян и ще трябва да се разделим със старите телевизионни антени. Хората, които приемат директно тв сигнала (не чрез кабелен оператор например) ще трябва да проверят дали телевизорът им има цифров декодер и ако няма, да си купят такъв. На пазара устройствата струват между 50 и 150 лева, каза зам. министър Борисов.

България е сред последните страни от ЕС, които въвеждат цифровизацията. А тя означава по-качествен сигнал и възможност да се гледат безплатно до 15 национални цифрови програми, посочи Валери Борисов.

Останали едни 7,5 млн.

В петък изтича крайният срок за оферти за фирма доставчик на цифровите декодери, които ще бъдат раздавани на бедните. Тъй като до края на годината конкурсът няма как да приключи, парите, предвидени за това в бюджета за 2012 г. - 7,5 млн. лева - няма да се връщат на бюджета, а ще бъдат заделени отново за разяснителна кампания, обяви зам. министър Валери Борисов. Тя ще разяснява втория и третия етап на цифровизацията, макар че за това вече бе платено на "Ти Си Ти Ви". За останалите 7 и половина милиона ще бъде обявен нов конкурс, стана ясно от думите на Валери Борисов. Той отказа да каже какви бюджетни средства са заделени за цифровизацията, след като по-рано тази година финансовият министър Симеон Дянков отсече, че пари за това няма и ме възнамерява да ги даде.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.08 2013 в 19:29

Абе измамници долни как може да мамите така хората? Защо не вземете да им кажете,че от тези 60лв.само 39лв.могат да се осребрят и то не за по -различна стока от таззи на Китайците!?

07.04 2013 в 17:56

koga 6te dadete qsnota i na socialnite rabotnici, za6toto kato iska6 qsnota po vaprosa ot tqh te se opravdavat 4e nqmat informaciq?

20.01 2013 в 10:46

поредната подигравка с бедните

19.01 2013 в 12:55

Наистина ли бихте го напражил за бедните но дали щте плоу4ат вси4ки бедни или само определени хора.Ако това е изтина изкам и ас да имам този приемник но кога ще го имам ?

09.01 2013 в 11:46

то това е много хубаво нещо за бедните но дали тия ваучери ще стигнат до хората които имат нужда от това? и дали това не е поредната подигравка с народа? коментира се че приемниците струват от 50 до 150 лева за декодер, а защо се предлагат 60 лева за социално слабите?дали не са някои бракувани декодери които няма да издържат и два месеца?

19.12 2012 в 16:32

"и ще трябва да се разделим със старите телевизионни антени" - сериозно ? Цифровият сигнал сигурно ще пропълзи през контакта ... Или той изисква специални "дигитални" антени ?

19.12 2012 в 15:28

Как се доказва, че нямаш договор с кабеларка и че нямаш съвременен телевизор? Според мен ще е просто проформа декларация.

Това са едни близо 16 милиона лева. От тях гарантирано 8 няма да отидат по предназначение.