Държавата купува сателитни чинии за селата без цифрова ТВ

OFFNews 10 октомври 2013 в 11:30 3255 3

Данаил Папазов
Данаил Папазов

Селата без безплатна ефирна телевизия ще получат пари за кабелна или сателитни чинии, за да могат хората гледат телевизия. Средстава ще дойдат от икономисани от декодери пари.

 Идеята е с тях да сложат сателитна чиния, която да осигури сигнал за населеното място, или ако има кула, да се монтира ретранслатор. Такова решение ще внесе в сряда в правителството министърът на транспорта Данаил Папазов, съобщава той в интервю за в. "24 часа".

Въпреки че 393 населени места нямат никакъв сигнал, а в много други сигналът е частичен и държавата реално не знае колко хора не могат да гледат ефирна телевизия, пред вестника Папазов отчита: "Министерството си свърши перфектно работата. Бяхме поставени в ситуация за кратки срокове да свършим много работа".

От думите му става ясно, че допълнителната финансова помощ за сателити ще бъде предоставена на кметовете, но само на въпросните 393 села с никакъв сигнал. В много населени места сигналът е между 10 и 90%, което означава още десетки или стотици хиляди хора без телевизия.

Папазов обяснява, че за да бъде отпусната тази финансова помощ, трябва нотификация от ЕС, защото става въпрос за държавна помощ. "Ако започнем с нова процедура, ще се забавим. Отидохме на друг вариант - да разговаряме с кметовете и там, където има възможност, да сложим сателитна чиния за цялото село, където пък има кула - да се сложи ретранслатор."

кметовете да бъдат подпомогнати еднократно и те да решат проблема на всички.

"Ще им се стъжни на доста хора в БДЖ, ако от Нова година пътниците не могат да си купуват билети за бързите влакове онлайн. Обещал съм го пред вас и този гриф "изпълнено" го гоня повече отколкото вие - мен", казва още министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!