ДАНС мълчи по случая "Коиловци"

Юлиан Христов 21 ноември 2012 в 18:09 2264 1

Парашутист. Снимка: БГНЕС, архив
Парашутист. Снимка: БГНЕС, архив

След близо двучасово заседание парламентарната комисия за контрол на ДАНС не получи отговор за това какво се е случило през нощта на 15 срещу 16 октомври в плевенското село Коиловци.

На заседанието присъства председателят на агенцията Константин Казаков, заедно с негови подчинени. Те обаче не дали никакви подробности за това кои са били петимата французи, които имаха спречкване с жители на селото. 

Продължавам да искам адекватен отговор от българските власти за случилото се в с. Коиловци, за да можем да успокоим населението, каза след заседанието на комисията пред журналисти кметът на с. Коиловци Красимир Иванов. 

„Това, което получих като отговор в коридора, че „нашите хора са правили много по-големи поразии в чужбина, отколкото французите в Коиловци”, изобщо не ме удовлетворява. Това го каза директорът на ДАНС пътьом, минавайки покрай мен. След като е ръководител на ДАНС най-вероятно под „нашите хора” има предвид служители на ДАНС. Френски журналисти ме питаха дали имам претенции към френската страна. Аз съм гражданин на България и имам претенции към българските власти”, заяви Иванов.

„Не получихме никакъв отговор. Включително и броят на чужденците като че ли за представителите на ДАНС е неясен. Неясно е как чужденците са влезли в страната, каква е била мотивацията да носят със себе си такова оборудване”, каза депутатът Румен Петков, който също присъства на заседанието.

"Вдигат рамене и перят ръчички. Ако пазят тайна от Комисията за контрол на ДАНС, това е много страшно. Незнанието е още по-страшно. Липсата на отговори с обяснението, че тече дознание и че материалите са прехвърлени в следствената служба на МВР е много обидно и много несериозно”, каза още червеният депутат.

Колегата му от "Атака" Волен Сидеров, който е и председател на комисията, заяви, че ще иска обяснение за случая от френския посланик у нас.  „Посланикът да отговори това операция на френските служби ли е. Ако това е операция на френските служби, защо българските служби се оказват в небрано лозе и не знаят. Аз останах с впечатление, че нашите служби не знаят”, каза Сидеров. Според него контраразузнаването много добре знае какво се е случило в злополучната нощ, но не иска и обществеността да го знае. 

„Опитвахме се по някакъв начин да разберем някаква информация. Питахме ги по всички възможни начини. Кимат с глави и казват, че не могат да отговорят. Тайни служби. Нищо не обясняват – нито дали французите са парашутисти, нито дали са главни готвачи, нищо. Стоят представители на ДАНС и мълчат като комунист на разпит”, обясни председателят на парламентарната комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!