Читателите: "За" продажбата на земя на чужденци (резултати от анкетата)

Последна промяна на 26 октомври 2013 в 11:50 2249 19

Резултати от анкетата
Резултати от анкетата

По-голямата част от читателите на OFFNews не са против българска земя да се продава на чужденци, показват резултатите от нашата анкета.

22% от гласувалите казват, че са "за" възможността чужди граждани да купуват земя у нас, а други 29% потвърждават това мнение чрез отговора "Тя и сега се продава чрез фирма. Каква е разликата?"

От общо 3365 гласували в допитванет0 ни, 1258 (или 37%) изразяват позиция твърдо против либерализиране на забраната българска земя да се продава на чужди физически лица.

8% смятат, че забраната е добре да остане още за известно време. 4% признават, че не са достатъчно информирани по темата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.10 2013 в 15:11

wertaw, за мен беше удоволствие - тук рядко се мяркат свестни пичове, като тебе. Успех!

26.10 2013 в 14:26

Но, това с трите декара е от чл. 72 от Закон за Наследството и е ограничение относно МИНИМАЛНИЯ размер, ти при делба. Явно нещо не съм разбрал по тоя въпрос.

26.10 2013 в 14:18

Ок, относно чужди фирми и т.н., ето какво гласи чл. 3 от Закон за Собствеността и Ползуването на Земеделските Земи:
"Чл. 3. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1992 г.) (1) Земеделските земи могат да бъдат собственост на граждани, на държавата, на общините и на юридически лица.
(2) Политическите партии и организации, движения и коалиции с политически цели не могат да притежават право на собственост върху земеделски земи.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 45 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 24 от 2007 г.) Чужди държави не могат да притежават право на собственост върху земеделски земи.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 24 от 2007 г.) Чужденци или чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земеделска земя при условията на международен договор, ратифициран по реда на чл. 22, ал. 2 от Конституцията на Република България, обнародван и влязъл в сила, а чужденците - и при наследяване по закон.
(5) (Нова - ДВ, бр. 24 от 2007 г.) Граждани на държавите - членки на Европейския съюз, и на държавите - страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, могат да придобиват право на собственост върху земеделски земи при условията на този закон след изтичането на срока, определен в Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз.
(6) (Нова - ДВ, бр. 24 от 2007 г.) Юридически лица от държавите - членки на Европейския съюз, или от държавите - страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, могат да придобиват право на собственост върху земеделски земи по реда на ал. 5.
(7) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1992 г., предишна ал. 5 - ДВ, бр. 24 от 2007 г.) Чуждестранни юридически лица и чужди граждани могат да придобиват право на ползуване на земеделска земя или други ограничени вещни права върху земя при условия и по ред, определени със закон."
Доколкото разбирам, при чуждестранните фирми, ако нямаме изричен международен договор със съответната държава, пряко не могат да придобиват право на собственост (да купуват), а само право на ползване- да обработват и плодоприбират.

26.10 2013 в 14:06

"Мораториумът върху продажба на земи е редна да се вдигне в момента, когато доходите на българите достигнат средноевропейското равнище." (Доколкото разбирам- за да не останат Българските граждани без собственост върху която и да е обработваема земя, докато европейските са собственици на земя и тук и там.)
Ок, това го разбирам. И има логика.
Впрочем благодаря за подмладяването, но от години не съм студент.

26.10 2013 в 13:56

Здравейте Пурко,
Което съм казал, то е все пак по мои наблюдения. Аз съм от Сандански. Тук пък има земя, която пустее. И то говорим за гроздови насаждения понякога (а за тях дори има квота- тоест не мога да си го обясня).
Иначе баба ми е от Белица. Там нищичко не се обработва. То в селото даже не живеят хора. Да- някаква част от нейните ниви се дават под аренда (които са по-близо до ихтиман), НО НЯКАКВА- НЕ.
Също, колкото повече собственици сами си обработват земята, токова по-малко земя се дава под аренда и толкова по-скъпа става арендата- тоест собствениците на дадени под аренда ниви ще изкарват повече на човек. Тоест и това е от една страна хубаво.
За ограничението за собственост върху поземлени имоти ще пиша след малко- чел съм го преди години, 100% го имаше някъде, просто ми отнема време да го намеря.
Моля Ви обяснете ми как точно ще се върнем към крепостничество (това не е ехиден или реторичен въпрос, съвсем сериозно искам да разбера какво очаквате да стане, ако голяма порция земя бъде купена от чужденец- независимо от произхода му)?
Мисля, че определено не сте прав, че законът не прави разграничение. Физически лица ще могат да купуват, само ако са граждани от ЕС. И други фирми НЕ МОГАТ да купуват- но могат да си учредят фирма тук и като нейни еднолични собственици на нейно име да купят каквото си искат. Но абсолютно не съм убеден, че китайска фирма може да си купи пряко поземлени имоти в България.

26.10 2013 в 13:51

А за земята не си прав - просто защото българите са като цяло бедни, и не могат да си позволят да купуват земи в Европа, докато западноевропейците могат да изкупуват от българите земя на безценица. Мораториумът върху продажба на земи е редна да се вдигне в момента, когато доходите на българите достигнат средноевропейското равнище. Не знам дали ме разбираш. По-ясно от това не може да се каже.

26.10 2013 в 13:47

ОК, браточка - и ний сме били студенти, повече без офенси. Мен лично ме е срам Тиквоча отново да изпълзи нагоре, и то подпомогнат, съзнателно или не, от студентите.

Признавам си, че пред гробаджийската шайка предпочитам комунделите от БСП, като по-малкото зло. Ако си ми чел други постинги, там е казано. Нямам нищо против студентитеда се бунтуват против червената мафия, обаче в случаят са на погрешната страна, макар и някои с благородни подбуждения, като твоя милост.

След време ще видите, че съм бил прав. Не се поддавайте на манипулация, просто ви използват за нечисти политически игри. Тоя филм вече сме го гледали, явно сега е ваш ред да бъдете изпързаляни. Peace!

26.10 2013 в 13:37

Простете правописните грешки, писах бързо и под влияние на емоцията.

26.10 2013 в 13:37

"По-голямата част от читателите на OFFNews "не" са против българска земя да се продава на чужденци, показват резултатите от нашата анкета."

Моля, редакторите да премахнат "НЕ"-то в изречението на статията, че останах с впечатлението, че масово читателите ПОДКРЕПЯТ.

26.10 2013 в 13:36

Здравейте, Византиец,
Твърдите ли, че някой ми е платил, за да напиша моето мнение тук? Отговорете с ДА или НЕ, а не уклончиво моля.
Никой не ми плаща, за да си кажа мнението. НИКОЙ! Мнението ми не се продава.
Но ми е любопитно- защо смятате, че някой ми е платил? На Вас плащат ли ви, за да си казвате Вашето мнение?
Не беше коретно от Ваша страна да направите такъв коментар. И беше много убидно да ме наречете еничар. За сведение дядо ми Иван (от Златолис, близо до Сандански) са щели да го вземат еничар, ако Яне Сандански не е бил изгорил дневниците и не го е бил писал, че е по-рано роден. Така че изобщо не ми е смешно да ме наричате еничар.
Сега моля Ви като достоен българин, приложете трезво логическо мислене и изложете мирно с аргументи и здрав разум гледната Ви точка, а не с убиди и емоция.
Наистина, искрено искам да разбера какво мислите!