Чалгарските тетрадки няма да се толерират в училище

Николаос Цитиридис 05 септември 2012 в 14:23 1926 0

Снимка: Е. Косева
Снимка: Е. Косева

Министърът на образованието Сергей Игнатов заяви, че тетрадките с облика на поп-фолк звезди няма да бъдат добре приети в клас. От министерството споделиха, че няма как да контролират учебните помагала, но могат да научат родителите на морал.

„МОМН следи, но не печата тетрадки и не ги одобрява, защото това не са учебници”, обясни министърът. До ръководствата на училищата обаче било изпратено писмо, в което се препоръчвало да се обясни на родителите, че "училището е сериозна институция и тези певци, певици и текстове, са място за развлечение на друго място".

Министърът добави, че в училище се преподават основите на човешката цивилизация, в която "има неща, които са от над 50 години и имат истинска стойност".

Сергей Игнатов засегна и коментираната през последните дни тема за учителските заплати. Припомняме, че от няколко седмици синдикатите настояват за увеличение на учителския доход. Тогава председателят на синдиката към КНСБ Янка Такева обясни, че заплатите трябва да бъдат повишени с 30 лева от 1 септември.

Игнатов заяви, че в бъдеще, когато влезе в сила новият закон, ще има самооценки и оценка на всяко училище, на директора, на учителите. Така повече пари ще получават всички, които са активни и работят повече с децата.

Знаем, че има проблеми със системата, когато парите минават през общината и достигат до училищата. Имаме случаи, в които кметове не плащат парите с месеци. В новия закон ще имаме силата и властта на обществения съвет, което ще повиши прозрачността преди всичко”, обеща министърът.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови