БСП: ЦИК гласи удобни за Борисов резултати (видео)

Елица Мартинова 29 януари 2013 в 13:20 2715 2

Михаил Миков, Сергей Станишев, Ангел Найденов, Снимка: БГНЕС
Михаил Миков, Сергей Станишев, Ангел Найденов, Снимка: БГНЕС

„В референдума имаше сравнително ниско участие - малко над 20%. Въпросът беше с „да“ и „не“, бюлетините бяха лесни за преброяване. Окончателните резултати още не са обявени, макар че членовете на ЦИК много добре знаят, че активността е над 20%. Очевидно има политически натиск“, заяви на брифинг на БСП във вторник председателят Сергей Станишев.

„Така ли ще се правят и изборите? Изборите колко дни ще ги броят тогава? Пак докато се напаснат нещата, за да са удобни на ГЕРБ“, коментира още Станишев.

Той подчерта, че активност от 20% никак не е малка на фона на „раздутите изборни списъци, пълни с починали хора и столетници“.

Червеният лидер обяви, че ще внесе в парламента предложение за създаване на Анкетна комисия, която да проучви работата на ГРАО и МВР по подготовката на референдума.

„Тя трябва да проучи действията на ГРАО и „Информационно обслужване“ по начина на съставяне на избирателните списъци. Това трябва да бъде направено сега – не само заради завършилия референдум, а и заради подготовката на предстоящите избори“, допълни Янаки Стоилов, като посочи, че в най-скоро време левицата ще предложи промени в Закона за референдумите.

Оставки

Според Станишев оставките в понеделник и посещението на премиера Борисов в Сопот са били „опит за нескопосан PR”, който обаче е останал без успех.

„Дълго време ГЕРБ и правителството затваряха очи и игнорираха корупцията във Фонд „Научни изследвания“. Има обаче една група неприкосновени в това правителство, които каквото и да вършат, Борисов ги прикрива и не може да ги освободи“, заяви Станишев.

„Ако има оставки, трябва да има оставки поне 3 в 1“, каза още той и посочи като следващи мишени вътрешният министър Цветанов и земеделският министър Найденов.

По думите на червения лидер Цветанов трябва да се държи лично отговорен за „хаоса в изборнтие списъци“ и за днешното покушение над Златко Баретата, а провиненията на Найденов „дори нямат нужда от коментар“.

Нападението над Златко Баретата

„Днешното нагло покупшение пред съдебната палата говори само за едно – за ескалация на тежката организирана престъпност и неспособността на държавата да се справи. Всичките приказки как е прекършен гръбнакът на организираната престъпност се изпариха, коментира Станишев.

Янаки Стоилов изтъкна, че подобни инциденти вредят не само на българските граждани, но и на международните партньори на страната.

„Това ме подсеща. Спомняте ли си кога бе пикът на поръчковите убийства, които останах неразкрити? През 2003-2004 г., а сещате ли се кой беше главен секретар тогава? Г-н Борисов“, допълни още Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews