БСП и ГЕРБ се скараха и за бюлетините

Лъчезар Вълев 17 октомври 2012 в 16:17 1840 1

Мая Манолова. Снимка: БГНЕС
Мая Манолова. Снимка: БГНЕС

След спора между БСП и ГЕРБ за формата на предстоящия референдум за АЕЦ "Белене", двете партии кръстосаха шпаги и по въпроса за бюлетините за предстоящия догодина парламентарен вот.

В интервю за БНР червената депутатка Мая Манолова обвини управляващите, че с поправките в изборното законодателство целят постигането на служебна победа на предстоящия парламентарен вот. Един от аргументите, които социалистката посочи, е предложението на ГЕРБ да отменят интегралната бюлетина и да въведат отделни бюлетини.

По думите ѝ отделните бюлетини биха довели до по-лесно манипулиране на вота и биха създали предпоставки за купуване на гласове. "Интегралната бюлетина е по-трудно да бъде изнесена и е по-трудно чрез нея да бъдат контролирани хората. Тя не е панацеята, но безспорно е завоевание на демократичния процес в България", допълни депутатката.

Манолова предложи да бъде налагана наказателна или административна отговорност, ако бъде установено, че представители на управляващите оказват натиск над подчинените си преди избори. "Коалиция за България" ще настоява да се осигурят максимални улеснения и облекчени условия за гласуването на българите в чужбина", каза още тя.

От своя страна депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов заяви, че упражняването на вота с интегрална бюлетина затруднява физически гласуването. Той поясни, че това важи, особено когато вотът е мажоритарен или преференциален. "Когато всяка партия е включила в избирателната си листа по 10-15 кандидата, бюлетината се превръща в книжка от няколкостотин страници", допълни Ципов.

Той каза, че управляващата партия предлага електронно гласуване в интернет за сметка на машинното, което е идея на левицата. "От ГЕРБ не са против машинното гласуване, но глобалната мрежа дава много повече възможности", обясни Ципов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови