Quantcast

БСП и Атака връщат законовия чадър за бивши агенти на ДС

Последна промяна на 06 октомври 2013 в 17:44 3432 7

Младен Червеняков. Снимка: БГНЕС
Младен Червеняков. Снимка: БГНЕС

Нов законопроект на БСП и Атака предвижда да не се огласяват досиетата от Държавна сигурност на високопоставени разузнавачи и ръководители в служба „Военна информация“, съобщи Нова телевизия. Проектозаконът, внесен в края на септември в парламента, предвижда да не се огласява агентурното минало на лица, които след 1991 г. са заемали ръководни длъжности в цивилното и военното разузнаване.

Законовият чадър над висшите разузнавачи бе отменен в края на 2012 г., когато по предложение на Синята коалиция мнозинството от ГЕРБ премахна текста, който пазеше агентурното им минало от разкриване в комисията по досиетата. Сега социалистите и националистите предлагат да се възстанови изключението.

„От една страна разкриването на тези служители може да застраши техният живот и здраве. От друга страна то представлява заплаха за националната сигурност на република България”, заяви Младен Червеняков от БСП, който е сред вносителите на законопроекта.

Според ГЕРБ тези аргументи са несъстоятелни, защото и сега законът позволява при доказана опасност да не се разкрива досието на даден разузнавач.

„20 години след промените не би трябвало по върховете на службите ни да има хора, които са обучавани в КГБ. Проблемът е, че трябва да се прикрият едни партийни другари, които през годините са били на такива постове и са се занимавали не точно с разузнаване, а с други неща”, заяви Красимир Ципов от ГЕРБ.

През март тази година комисията по досиетата разкри първата група висши разузнавачи. Сред тях се оказа сегашният директор на Националната разузнавателна служба Драгомир Димитров. Военното и цивилното разузнаване все още не са предали изцяло архивите си в Комисията по досиетата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.10 2013 в 16:02

Аз към тоя чадър бих им предложил на промоция и по един ковчег - да си лягат там направо и да си мрат, а не да се бутат между нормалните хора.

07.10 2013 в 11:43

Защото партиите в Парламента са създадени именно от агенти на КДС - без изключения!

06.10 2013 в 23:55

И като бяха 4 години на власт герберастите що не я направиха тая лустрация? Що те не разкриха те агентите на ДС?

А преди тях НДСВ що не направиха лустрация и да кажат агентите?

А още по-преди СДС що не направи лустрация и да разкрие всички агенти на ДС?

Айде де, само гузно озъртане и мълчание, хахаха...

06.10 2013 в 23:29

Матриялът не иска справедливост, матриялът е съгласен - "еми то така ще е който и да дойде"... тия поне свалиха тока с 5%, ето сега Сергей обеща да вдигне пенсиите с 5 лв...

06.10 2013 в 23:26

Най-големият проблем на България е в това, че матрИЯлът не вижда нищо лошо във всичко това. Според общоприетите ценности явно няма лошо някой в миналото да е шпионирал приятелите си, за да направи кариера (а приятелите - на каменната кариера, но какво, такъв е животът).

06.10 2013 в 19:38

Вместо лустрация - реставрация на ДС. Браво другари! Най-големият проблем на България е фрапантната липса на справедливост и възмездие. И това не може да не избие нанякъде...

06.10 2013 в 18:06

каква изненада.честна пионерска.

означава обаче, че все още има мръсотии с неизтекла давност.
остава и Бригадир да го сложат на мястото пеевско