Британският в. "Сън" "залови" Гацу - фалшификатор на български документи

Последна промяна на 17 март 2013 в 18:31 4803 4

Гацо заловен от The Sun да продава фалшиви документи. Снимка Съ
Гацо заловен от The Sun да продава фалшиви документи. Снимка Съ

В свое разследване британския в. "Сън" показа на света Гацу - българин от престъпна група за фалшифициране на български документи за самоличност.

С такъв документ десетки хиляди имигранти от страни с ограничен достъп до Великобритания могат да влязат в страната, а от 1 януари 2014 г. и необезпокоявани от нищо да работят, пише изданието.

Само за 24 часа часа и срещу 475 британски лири фалшивият документ бил готов за репортера на "Сън", който се е представил за гражданин на Украйна. Гацу поискал само две неща - снимка и подпис на клиента.

Срещата е била проведена в централна сладкарница в София.

"Мога да ти уредя каквито документи искаш - лична карта, диплома, шофьорска книжка, всичко!", похвалил се измамникът на репортера.

Всичко става, благодарение на корупцията в българските паспортни служби, пише "Сън".

"За общата сума от 950 британски лири Гацу може да ти уреди и шофьорска книжка заедно с личната карта".

Гацу заявява пред репортера, че който не си плати, на другия ден изчезва - арестуван е или е убит.

24 часа след уговорката Гацу връчил готовия документ.

"Личната карта изглежда автентична, като разполага с цялата нужна информация, за да послужи пред органи за проверка-ЕГН, номер на картата и нужните електронни печати", пише изданието.

"Гацу и неговите хора не са единствените, които продават фалшиви лични документи в България. Мъж от ромски произход, представящ се за Митко, продава лични карти само за 50 британски лири. Той е от Плевен,  продава лични документи с брат си Иван. Заедно с това "семейният им бизнес" върви с крадени телевизори, кредитни карти, компютри и часовници", пише "Сън".

Всички снимкови и видео материали са предадени на разследващи органи, уточнява изданието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.03 2013 в 12:29

Интересно, как ли ще реагира служебната министърка на МВР?
Дето толкова усърдно работела за приемането ни в Шенген?
За да се разсмърди чак до Англия и да пратят нарочен човек за публично документиране, значи тия действат поне от една година.

18.03 2013 в 06:05

Брей!

17.03 2013 в 22:50

Позволявам си да публикувам коментар не към статията, а като отговор на Панелен земеделец, с ясното съзнание, че полето, в което пиша, е предназначено за оценка на статията. При все това ще се спра не на авторовото, а на земеделовото:
Чета думи, написани от пътувал човек. Или поне така твърди. Видял свят. Поне така казва. Този видял свят човек иска ЕК (това "Европейска комисия" ли значи, впрочем?) да се събере (интересно, ако ЕК е "Европейска комисия", значи се е събрала доста отдавна) и да реши как трябва да се помогне на българите да "станат едни от нас". Мога само да кажа: "Ъ?". И после, възвърнал си словото, да добавя: "Имате предвид да ни интегрират ли?". И тук вдигам ръка.
Чие е задължението за интеграция? Безспорно, тежи и върху двете страни, защото, ако мнозинството не осигури възможност за равен старт всекиму, тогава малцинството ще види интеграция на мукавей. Европа май е изпълнила това си задължение, нали? А защо чакаме и да ни интегрира? Това май трябва да е нашата част от сделката. Да се научим да живеем по правилата на обществото, в което ни приеха.
Изписах всичко това, за да се разбере - не искам да ме интегрират. Не искам някой да прави нещо повече за мен, само защото съм от бедна страна. Не искам заради цвета на кожата ми да бъда обгрижван от всякакви фондации. Не искам да ме интегрират, искам да се интегрирам. Искам сам да чистя кочината си.

17.03 2013 в 21:20

Не ме интересува Шенген! Като млад се напътувах, макар в тогавашния "соцлагер" - такива бяха възможностите. Тогава имах тях. Сега нямам и тях.
Само че, защо добрия правилен и човечен ЕС - като санкционира цигани, проститутки и наркотрафиканти с марка БГ, не санкционира бедността в България - една от семейството на ЕС?
Не искам да чета за Гацо-Бацо-Картофа-Краля-Пепа Дашната, искам да прочета: ЕК се събра и реши, че е срам за човечеството в най-стария континент, да има бедност като в България. Ще работим да станат едни от нас. /Те там, нали, каквото им кажем - това и правят/: ако трябва и правителство ще им назначим. Хората са ценност! Животът на планетата са хората. И всички имат право да живеят нормално!