Братята Явашеви осъдиха България за 20 хил. евро

Нели Чолашка 23 април 2013 в 19:51 1664 0

България продължава да плаща хиляди евро обезщетения по дела в Страсбург
България продължава да плаща хиляди евро обезщетения по дела в Страсбург

Братята Явашеви - актьорът Анани, Христо, известен по света ката авангардиста Кристо и Стефан, са успели да осъдят България в Европейския съд по правата на човека и държавата трябва да им плати 20 хил. евро. плюс 1677 евро разноски по делото.

Това е един от седемте казуса, за които Министерският съвет ще вземе решение утре за плащане на обезщетения на българи, осъдили държавата в Страсбург. 

Случаят на Явашеви е свързан с отказ на общината в Габрово да плаща наем или да изкупи ползван от нея реституиран семеен имот на Явашеви в града. Кметството дори предявило иск, в който твърди, че имотът не е подлежал на реституция. 

Тримата братя са наследници на инж. Владимир Явашев и притежават бившата семейна фабрика "Химия и индустрия". Имотът е бил национализиран през 1947 г. и през 1992 г. реституиран на братята по Закона за възстановяване на собствеността на одържавените недвижими имоти.

Теренът на бившата фабрика е 4 дка с три масивни сгради от по 620, 200 и 60 кв. м. През 1996 г. Явашеви си извадили нотариален акт за своята част от имота, а общината им плащала наем за нея, тъй като сградата се ползва за училище.

Но през 2001 г. Общинската комисия по реституцията преценила, че всъщност общината е собственик на това, което допълнително е било надстроено и пристроено след национализацията.

Една от жалбите, по които България е осъдена, е за незаконно подслушване със СРС. Александър Савов се е оплакал в съда за правата на човека, че 1997-1998 г. е станал обект на използване на СРС, разрешено от съда, но не потвърдено със заповед на министъра на вътрешните работи.

Съдът в Страсбург се е  произнесъл, че използването на СРС не било ясна и добре регламентирано, не са създадени достатъчно гаранции да не се стига до злоупотреба. На жалбоподателя е присъдено обезщетение от 4500 евро за неимуществени вреди и 2000 евро за разходи и разноски.

Най-голямо обезщетение от държавата ще получат Добромир и Данаил Димови и майка им Вера Тодорова, които са обезщетени с 50 000 евро за неимуществени вреди и 4684 евро за разходи и разноски по делото. Те са се оплакали от прекомерна употреба на сила от страна на полицията при задържането на техния баща и съпруг, издирван за изтърпяване на присъда от шест месеца лишаване от свобода, в резултат на която е убит, както и че разследването по повод неговата смърт не е било ефективно. 

Правителството ще решава днес за обезщетенията по още 4 казуса на българи спечелили дела срещу България в съда за правата на човека. Всички са за бавно и неефективно правораздаване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews