Божидар Димитров: Изложбата на мъртви тела е престъпление срещу човечеството

Последна промяна на 01 май 2013 в 11:32 2003 8

Божидар Димитров. Снимка: БГНЕС
Божидар Димитров. Снимка: БГНЕС

Прокуратурата трябва да забрани изложбата на мъртви човешки тела в ЦУМ, защото в нея може да има елемент на престъпление срещу човечеството.

Това заяви директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров по повод изложбата „Човешкото тяло – разкрито и реално“, цитиран от „Фокус“.

„Това са тела на истински хора, които са имали персонална идентичност. Между тях има и бременна жена, с плод. Те са починали по някакъв начин, но по какъв – не се знае. Може тези хора да са починали в резултат на това, че са трябвали „експонати“ за тази изложба“, посочи Димитров.

По думите му прокуратурата трябва да задържи организаторите на изложбата и да разследва откъде са се появили човешките тела и как са починали хората, на които принадлежат.

„Организаторите казват, че не знаят произхода и съдбата на тези хора, докато са били живи; казват, че идват от Азия и имат договор с една азиатска фирма, която ги е изпратила", допълни Димитров.

Не се знае и защо и как близките са се съгласили да дадат телата, нарушавайки по този начин принципите на всички религии, които повеляват телата на мъртвите да бъдат погребвани, каза още директорът на НИМ.

Според него изложбата трябва незабавно да бъде забранена и да започне разследване, което да даде отговор на поставените от него въпроси.

Изложбата „Човешкото тяло – разкрито и реално“ бе открита в ЦУМ на 25 април. Тя е дело наамериканската компания Premier Exhibitions, водещ организатор на изложби, свързани с човешката анатомия. Всички експонати са дарени за научни и образователни цели на акредитирани медицински университети в Народна република Китай. Самите експонати са изработени в Китай.

Преди официалното откриване на изложбата срещу нея се обяви и Светият синод. Според официалното изявление изложбата е в противоречие с православната религия, която учи, че душата и тялото са едно цяло и красотата на човек се намира именно в това единство. 

Мъртвото, разлагащо се човешко тяло обикновено влияе отрицателно върху човешката психика, създава отрицателни емоции. Хората могат да получат от такова зрелище сериозни дълготрайни психически травми, заяви Ловчанският митрополит Гавриил. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.05 2013 в 14:53

браво бе, а кой некрофилстваше с т.нар. "вампир" неотдавна ???

01.05 2013 в 14:14

Напушва ме смях като чета за изказванията на наш Божидар Димитров. Колко трябва да си чалнат за да искаш разследване за телата в изложбата. Дори да има причина за такова не сме ние държавата, в чиято юрисдикция ще попадне.
А заклеймяването на всичк, което не се вписва в силно ограниченият му мироглед (както и този на БПЦ ) е съвсем очаквано, но кой ли им обръща внимание. Само си търсят повод за да се появят в медииното пространство.

01.05 2013 в 13:47

Шокиращо - отвътре телата ни са направени от кръв, кости и плът и някой ден всичко това ще спре да работи и ще умрем. Дайте най-добре да си мислим за нещо друго и да забравим това. Както и всички неприятни неща. А сега приятна ви следобедна дрямка.

01.05 2013 в 12:58

брех, имало и олигофрени дето не обичат Божидар.. че и могли да пишат..

01.05 2013 в 12:04

точно така!Бижидарчо, с неговите непремерени приказки , е любимец на Бойко, и на маса други олигофрени

01.05 2013 в 12:03

точно така!

01.05 2013 в 11:53

Престъпление срещу България и света е Божидарчо сам по себе си.

01.05 2013 в 11:42

Ако накой трабва да бъде задържан и разследван от прокуратурата това си ти и твоите приятелчета иманярчета байно.