Мозък, бял дроб и кръвоносни съдове на изложба в ЦУМ (снимки)

Последна промяна на 24 април 2013 в 14:53 35514 21

Световноизвестната изложба
Световноизвестната изложба "Човешкото тяло - разкрито и реално" Снимка: Сергей Антонов

Мозък, бял дроб, кръвоносни съдове и черен дроб са само част от близо 200 експоната на органи на човешкото тяло, които ще може да разгледате на изложбата "Човешкото тяло - разкрито и реално", която се открива утре (25 април) в ЦУМ.

Изложбата е създадена от американската компания Premier Exhibitions, водещ организатор на изложби, свързани с човешката анатомия.

Телата – представени с истински кости и човешки органи, са съхранени чрез процес, наречен „полимерно запазване“. Всички експонати са дарени за научни и образователни цели на акредитирани медицински университети в Народна република Китай. Самите експонати са изработени в Китай.

За разлика от скандалните изложби на немския лекар Гюнтер Фон Хагенс, който е родоначалник на идеята за подобни изложби, настоящата експозиция има за цел да образова. 

Посетителите могат да се запознаят в детайли с мускулната, скелетната, храносмилателната, репродуктивната, дихателната, отделителната и кръвоносната системи, както и с кожата, жлезите, ноктите и косата на човека.

За първи път, изложбата е показана във Флорида през 2005 г. Гостувала е в почти всички големи градове в Европа, Северна и Южна Америка. Преди да пристигне в София е била в Белград.

Навсякъде по света изложбата е била приета добре и се е радвала на голям интерес. Единствено във Венецуела изложбата е била забранена, от президента Уго Чавес.

По време на изложбата в София, срещу цена от 4 лева, посетителите могат да се сдобият с аудио гид, който да им разкаже подробно за историята и функциите на човешкото тяло. Гидовете са на четири езика – български, английски, френски и руски. Един гид може да се ползва от двама човека. Също така, студенти по медицина, ще са на разположение за консултации и допълнителни разяснения относно функциите на човешките органи.

Може да посетите изложбата „Човешкото тяло – разкрито и реално" от утре - всеки делничен ден и събота от 10.00 до 20.00 ч. и между 11 и 19 ч. в неделя. Билети могат да се закупят на касите на изложбата в ЦУМ, 3 етаж. Цените за посещение за възрастни са 16 лева на човек. За ученици от 6 до 12 г. - 10 лева, а между 12 и 18 години – цената на човек е 12 лева. Организаторите предлагат намалени билети за групови и семейни посещения. Повече информация, може да получите на официалния сайт на изложбата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.11 2013 в 20:35

Напълно подкрепям мнението ви.

10.05 2013 в 20:59

На труповете, мястото им е в моргата и после в гробищата или крематориума. Какво научихте от тази "изложба"?! Как да се гаврим с труповете на китайските затворници ли? Има медицински учебни заведения, хиругрията, патоанатомията и въобще медицината е достойна и хуманна професия. Ученолюбивите да се напънат, да се изучат и да помагат на хората после, щом им се гледат карантии. А останалите сте прости сеирджии.

26.04 2013 в 22:54

Както е казал С. Джобс "Останете си гладни! Останете си глупави!".

Не ви ли е неудобно да критикувате нещо, което не сте си направили труда да посетите? Не си ли давате сметка, че тази изложба ви се прелага на цена три пъти по-ниска от тази в останалите европейски страни? А и в крайна сметка, до колкото знам, никой не ви кара на сила да я посещавате.

25.04 2013 в 14:47

Интересно, дали трябва да има възрастово ограничение - например за лица под 12 години - така че да съответства на материала за човешко тяло по биология в училищата.

25.04 2013 в 11:38

Аз пък, вместо да гния под земята, нявгаш като дойде да умиргам, бих предпочел да ме излагат, да ме оглеждат и да си пътувам по света, белким подтикна някой да се образова повече. туйто.

25.04 2013 в 08:51

Леле,в тези коментари се пишат какви ли не неща-извратеняци,ненормална работа,гнусотия,не трябва да се водят деца там и т.н.Абе,големи разбирачи станахте.Искате да кажете,че лекарят,до който всички опираме рано или късно,е извратен,гнусен,ненормален?!Само защото има интерес към анатомията.Стегнете се и пораснете най-накрая.

24.04 2013 в 23:55

И аз съм я разглеждал във Вегас.Изложбата е уникална и много добре направена..Човек може да научи много за тялото в което живее...

24.04 2013 в 22:33

Да, стресиращо е и не е за всеки, но такива са били навремето и първите анатомични скици на човешко тяло на Микеланджело. Колкото до макетитете - те никога не биха могли да се доближат толкова много до действителността, което е целта тука.

24.04 2013 в 20:54

Нире имахме години наред в центъра на града грижовно поддържана мумия и главно деца водеха да я гледа - и никой не се възмути и противопостави, сега обаче сме потресени...

24.04 2013 в 20:36

изложбата обещава да е страхотна, хора трябва да сме отворени към знанието а не захлюпеняци като кифлата по-горе