Божидар Данев: Не взех нито лев от Държавна сигурност

OFFNews 03 юни 2012 в 22:02 2920 1

Божидар Данев. Снимка: БГНЕС
Божидар Данев. Снимка: БГНЕС

"Нито лев не съм взел от ангажиментите ми към Държавна сигурност", заявява почетният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев в изявление, разпространено в социалните мрежи. Името на Данев бе обявено при поредната порция документи, които разсекрети Комисията по досиетата на 31 май. От тях се разбра, че Данев е бил секретен сътрудник на ДС под псевдонима Генчев. Вербуван е през 1979 г. и е снет от отчет през 1990 г.

В изявлението си Данев не отрича, че е бил сътрудник на научно-техническото разузнаване, но твърди, че никога не се е облагодетелствал от това. Ето и пълният текст на публикувано от него изявление: "Постарах се да се абстрахирам от негативизма покрай публикуването на непълни данни от Комисията по досиетата, но все пак не се въздържах да прочета поне част от публикациите и коментарите. Нищо от казаното не ме изненада, защото съм наясно и с народопсихологията, и с някои конюнктурни дадености. Мислех да запазя мълчание, но все пак чувствам вътрешна необходимост да дам кратък отговор на множеството необосновани съждения и фриволни тълкувания на живота ми. От позицията на житейския си опит знам, че думите ми могат и сигурно ще бъдат тълкувани нееднозначно и според субективните разбирания и морал на „тълкувателите“.

Въпреки това, като следвам индикаторите за политико-икономическа корупция, държа да заявя и мога да докажа, че: 1. Не съм кредитен милионер! 2. Не съм участвал в приватизационни процедури и не съм придобивал собственост чрез приватизация! 3. Не съм кандидатствал или придобивал права за концесия! 4. Не съм кандидатствал или получавал обществени поръчки! 5. Не съм получавал или разходвал публични средства! 6. Не съм получавал възнаграждения за ангажиментите ми към научно-техническото разузнаване! 7. Никога не съм бил близко до властта! Продължавам да вярвам, че в България човек може да успее с труд, а не чрез търговия с влияние, макар в очите на много хора това да звучи утопично. За мен това не е утопия, а реалност – реалността на моя живот. Не се срамувам и не се отричам от нищо казано или направено от мен през всичките тези години, защото винаги съм се осланял на собствените си ценности и разбирания и никога на чужда воля! В този смисъл се чувствам независим и свободен човек! Пожелавам тази независимост и свобода на всички онези, които нахлуха с кубинки в личното ми пространство и размахаха жезъла на псевдоправосъдието и псевдоморала."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови