БНБ пуска монета "Св. Св. Константин и Елена" от най-висока проба злато

18 май 2013 в 13:18 5130 0

Златна монета
Златна монета "Св. Св. Константин и Елена" пуска БНБ от 20 май. Снимка: БГНЕС

Златна възпоменателна монета "Св. Св. Константин и Елена" представи БНБ днес. Тя ще бъде пусната в обращение от 20 май.

Монетата е от популярната серия "Българска иконография". Тъй като е определена на "инвестиционно злато", тя ще се продава на касите на БНБ за 1000 лева, без да се начислява ДДС.

"Към тази монета имаше много голям предварителен интерес, според анкетата, която беше проведена на нашата интернет страница по-рано и около 80% имаше одобрение да бъде произведена и пусната в обращение такава монета, каза Ивайло Николов от управление "Емисионно" в БНБ.

Номиналната стойност на монетата е 100 лева, теглото й е 8,64 грама и е от най-висока проба злато, диаметърът е 24 мм, тиражът е 2000 броя. "Надявам се, че с този тираж ще предизвикаме голям интерес сред колекционерите, тъй като това е сравнително малък тираж за златна монета", посочи Стефан Цветков, който е главният касиер на БНБ.

На лицето на монетата е емблемата на БНБ с годината 1879, номиналната стойност и годината на емисия – 2013 г. На обратната страна е авторската интерпретация на изображения на Св. Св. Константин и Елена от стенопис в Кремиковския манастир. Автор на художествения проект е Михаела Каменова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови