Бизнесът: Плащането на пенсиите е под въпрос

Мария Чипилева 17 април 2012 в 17:33 1438 0

Бизнесът се тревожи, че държавата няма да има пари за пенсии, а Симеон Дянков преди няколко дни обмисляше да ги вдига. Снимка БГНЕС.
Бизнесът се тревожи, че държавата няма да има пари за пенсии, а Симеон Дянков преди няколко дни обмисляше да ги вдига. Снимка БГНЕС.
Плащането на пенсиите и майчинските в страната е поставено под въпрос, алармира бизнесът. Причината е в лошото икономическо и финансово състояние на държавата през първите три месеца на 2012 г. Минимум с 5% по-нисък БВП от заложения очакват за първите три месеца от Българската стопанска камара (БСК). Ако това се случи, бюджетният дефицит ще бъде значително по-голям от предвидения, което ще доведе до невъзможност за покриване, камо ли за увеличение на публичните разходи -включително инвестиции и пенсии, съобщиха от работодателската организация. В същото време само преди броени дни финансовият министър Симеон Дянков обяви, че иска да увеличи пенсиите  с пари от Сребърния фонд. За това му намерение той беше жестоко критикуван от всички експерти. Според тях подобна стъпка би нарушила още повече фискалната стабилност на страната и икономическия климат в нея. Днес стопанската камара изнесе още по-обезпокоителни данни за финансовото състояние на държавата ни. Вътрешното потребление, което формира 76% от БВП,  намалява с 4.5%, сочат анализите на стопанската камара. Спадът се задълбочава през февруари, когато намалението на годишна база е 6.4% и е най-голямо в ЕС след Португалия. Данни за инвестициите през първото тримесечие няма, но липсва и основания да се очаква ръст в тях, смятат от БСК. През 2011 г намалението в това направление беше 10%. Освен това се ускорява спада на индустриалното производство. В края на февруари т.г. то достига отрицателни стойности от -5.5% (при -2.1% за януари и 0.1% за декември 2011 г.). Отрицателно е и външнотърговското салдо за януари и февруари. Износът е 5.687 млрд. лв. или на годишна база е по-малък с 367 млн.лв. Вносът  е 6.940 млрд. лв. или на годишна база е по-голям с 465 млн. лв. Фискалният резерв към края на февруари 2012 г. спрямо края на 2011 г. е по-малък с 1.2 млрд. лв., казват още от БСК. Бюджетният дефицит за същите периоди е 565 млн. лв. и съставлява 3,55% от БВП за първото тримесечие на 2011 г.
Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!