Увеличават пенсиите от 1 юли

Юлиан Христов 12 април 2012 в 09:24 1422 0

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков Снимка: БГНЕС
Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков Снимка: БГНЕС

Увеличението на минималните пенсии от 1 юли тази година и от средата на следващата година е сигурно и парите са заложени в бюджета. Все още не е ясно дали през пролетта на 2013 година може да има друго, допълнително увеличение за всички пенсии. Това каза пред БНТ финансовият министър Симеон Дянков.

Увеличението през следващата година ще зависи от ръста на икономиката, който трябва да е над 1 % от заложения в бюджета, както и от възможността държавата да продаде свои активи, обясни Дянков. Според него с колко ще се повишат икономическите показатели, ще стане ясно в края на годината.

„Пенсиите определено се увеличават от 1 юли, защото такъв е законът. Парите са вече налице, така че тази година определено минималните пенсии се увеличават. За следващата година има две възможности: едната възможност също е по закон и определено от следващата година - в средата на годината - всички пенсии без изключение ще се вдигнат с индекс, който в миналото е бил известен като "швейцарското правило" - смес от инфлация и ръст от производителност в България. Освен това за следващата година работим - 2013 - имаме възможност, надявам се, и обсъждаме и в парламента, и в правителството възможност за допълнително увеличаване извън индексирането на пенсиите. Това все още не чсно кога може да стане и с какъв процент“, каза Дянков.

„Напълно разбирам мнението на БНБ от тяхна гледна точка, коментира Дянков по повод декларацията на БНБ и Иван Искров, в която се настоява за категорично оттегляне на законопроекта за Сребърния фонд. Сребърният фонд ни изравнява с европейските практики. Ние, и Министерски съвет, и Управителния съвет на Сребърния фонд имаме двойна задача – стабилност от една страна, но доходност за бъдещите пенсионери от друга страна. Досега въобще не се е говорило за доходност и ние искаме да я издигнем като равностойна“, посочи Дянков.

Нормално е да имаме противоречия и затова се гледа към Европа и се задава въпросът: Другите европейски държави, които имат Сребърен фонд, 7 европейски държави, включително България, имат такъв, какво правят? Отговорът е лесен – средно 70% от сребърните фондове се инвестират в държавни ценни книжа. Това е европейска практика, причини за притеснение няма, заяви финансовият министър. Сребърният фонд ни трябва, за да може да имаме доходност за пенсионерите, повтори той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки