Безплатни прегледи при мамолог и психолог през октомври

Вероника Шербанова 03 октомври 2013 в 13:40 7873 0

Лекар, Снимка: БГНЕС
Лекар, Снимка: БГНЕС

Първа АГ болница „Св. София“, Военномедицинска академия – София и болница „Св. Марина“ в град Варна започват кампания срещу рака на гърдата.

Една от инициативите, включени в кампанията, е провеждането на безплатни прегледи при мамолог през октомври. Във ВМА те ще се провеждат всеки делничен ден без петък от 13 до 14 часа, в Първа АГ болница – всеки четвъртък между 8 и 14 часа, и в болница „Св. Марина“ - всеки четвъртък от 14 до 15 часа.

За жените с поставена диагноза рак на гърдата и техните близки са предвидени и безплатни консултации с психолог. Те ще се провеждат всеки понеделник в Първа АГ болница от 9 до 13 часа и всеки четвъртък в болница „Св. Марина“ във Варна от 15 до 16 часа.

В двете лечебни заведения се организират и своеобразни училища за всички настанени в болниците бременни и млади майки, за да им бъде обяснена необходимостта от превенция на заболяването.

За всички прегледи и консултации е необходимо предварително записване.

Около 30% от случаите на рак на гърдата се диагностицират в трети и четвърти стадий, обясни доц. Д-р Георги Байчев от ВМА.

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване както в България, така и в света. Над 1 млн. жени по света са се разболели от рак на гърдата през 2010 година. Всяка година заболяването се открива при 1 от 8 американки, при 1 от 10 западноевропейки и при 1 от 22 българки, допълни той.

Около 3800 са новооткритите случаи на рак на гърдата в България всяка година, около 1200 пък са смъртните случаи, посочи директорът на Първа АГ болница д-р Иван Костов.

Хората сега са много по-добре информирани и профилът на пациента е различен от този преди десет години, допълни д-р Костов.

Освен големия брой на късно диагностицираните случаи, проблем е и това, че психологичното консултиране при лечението на рака на гърдата все още не е наложено в България, коментира психологът Ирина Димова от Първа АГ болница.

Жените, които са диагностицирани с рак на гърдата, имат нужда от подкрепа още от поставянето на диагнозата и по време на лечението.

Тези жени са изключително уязвими, защото болестта засяга не само тялото, но и женствеността им. Те се притесняват не само за болестта, но и за контакта с близките. Много често не могат да намерят смисъл, стават агресивни и се затварят в себе си. По време на лечението пък често изпадат в депресия, което може да повлияе на цялостното възстановяване, допълни Димова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови