Бедствено положение заради пожари в Средец

27 август 2012 в 11:40 1260 0

Снимка: sxc.hu
Снимка: sxc.hu

Бедствено положение е обявено късно снощи в община Средец със заповед на кмета на общината Иван Жабов.

Решението е взето, след като в неделя пожари обхванаха землищата на още 4 села - Вълчаново, Гранити, Сини камъни и Сливово.

Пожарът в село Вълчаново е започнал да гори от 13.20 часа вчера, разказват очевидци. Стихията е накарала хората да излязат на улицата, някои от тях се запасяват с вода. 

По думите на кмета Жабов ситуацията е овладяна, пожарът е локализиран и изместен. Според него няма опасност за жителите на селата в близост.

Пожарът вече се разпростира на над 7 хил. дка, съобщава сайтът Burgasnews. Изгорелите площи до момента пък са над 5 хил. дка. Те са предимно от треви, но има и горски масиви.

В гасенето на огнената участват две пожарни коли от Средец, както и екипи от Бургас, Сливен, Елхово и Тополовград. Включили са се и 150 доброволци.

„Имаме пълното съдействие на областния управител Константин Гребенаров за справяне с проблема. Разпоредил съм и проверка на щетите, материални и екологични. От общината раздаваме вода и храна на екипите, които гасят пожара край селата.

Надяваме се да овладеем ситуацията. Жалко е, че последните дни на лятото се оказаха много тежки за нашата община”, коментира още Иван Жабов.

Според Жабов пожарите са възникнали заради рекордните жеги и едва ли са умишлени. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови