БДЖ иска 5% поскъпване на билетите

Последна промяна на 09 януари 2013 в 11:57 1047 0

Ивайло Московски. Снимка БГНЕС

"Имаме постъпил иск в министерството за увеличаване на билетите за БДЖ средно с около 5%".

Това заяви пред ТВ7 министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

По неговите думи искът вече се разглежда от "Железопътната администрация" и съвсем скоро от министерството ще излязат със становище по увеличението.

"Най-вероятно ще потвърдим, тъй като и с това увеличение БДЖ ще остане най-евтиният транспорт", добави още Московски.

Така билетът по разписание София-Перник от 2 лв. ще се увеличи на 2.10 лв., даде за пример министърът.

По повод приватизацията на БДЖ, Московски заяви, че  всяка сделка за над 200 млн. лв. ще се счита за приемлива и успешна.

Той обясни, че ако не се осигурят значително количество средства в БДЖ, няма как да се погасят натрупаният дълг от 750 млн. 

Московски бе категоричен, че инвестицията в БДЖ не е обречена. По неговите думи железниците имат място в бъдещето на страната ни, като даде пример, че в Бялата книга за транспорт в Европа за следващите 50 години се акцентира върху ролята на железопътния и воден транспорт от гледна точка на екология и цена.

Минисърът коментира и изготвените санкции за мобилните оператори, като в Закона за електронните съобщения се предвижда регулиране на мобилните оператори за по-коректно отношение към клиентите.

"Промените в закона, които готвим, са насочени в полза на клиентите. Предложението ни е при смяна на мобилния оператор да се плащат 50% процента от таксите до края на договора, а не както е сега, всички такси до края”, коментира министърът.

Всички новини
Най-четени Най-нови