Българите в Молдова поискаха автономия

13 април 2013 в 18:34 4865 5

Кметът на Тараклия Сергей Иванов през 2012 г. прие дарение от 500 български книги
Кметът на Тараклия Сергей Иванов през 2012 г. прие дарение от 500 български книги

Българите в Молдова поискаха автономия. Районният съвет в Тараклия, област в Молдова, населена предимно с българи, единодушно е одобрил в петък обръщение към властите в Кишинев, с искане да се предостави национално-културна и административна автономия на населението.

Искането е по повод 200-годишнината от основаването на Тараклия, което ще бъде официално отбелязано на 6 май, каза кметът Сергей Филипов.

Към обръщението има и проектозакон "За особения статут на Тараклийския национално-културен район на Република Молдова". В първия член на документа се отбелязва: "Тараклийският район с компактно българско население получава особен статут на административна автономия в рамките на своята територия и като център на национално-културната автономия на българската общност в Република Молдова. Той се нарича "Административно-териториално образувание Тараклийски национално-културен район" в състава на Република Молдова.

Ден преди това и гагаузите в Молдова поискаха автономия.  На 11 април депутати от Народното събрание на Гагаузия също приеха декларация, в която се казва, че създалата се в страната ситуация "принуждава народа на Гагаузия да преразгледа съгласието си за самоопределение в състава на Република Молдова със статут "автономно-териториално образувание с особен правен статут".

Според различни източници броят на българите в Молдова варира между 79 000 и 300 000 души. Те са преселници главно от Източна България в началото на 19 век, в т.нар. кърджалийски времена. Изселването им е основно на 2 вълни 1806-1812 г. и 1828-1829 г.

По същото време се преселва и огромна група гагаузи, главно от района на Варна. Техният брой в момента се оценява на 151 000 души. Гагаузите са тюркоезична православна група. Произходът им е спорен. Според една от версиите са наследници на  аспаруховите българи. Според друга, по-вероятна теория, са наследници на степни народи като узите, нахлували на българска територия в периода на Втората българска държава, а според трета са дошли от Мала Азия. Много от тях са с българско самосъзнание, макар че напоследък все по-силно започва да се оформя отделно, гагаузко самосъзнание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови