Българите са най-големите оптимисти

Вероника Шербанова 09 май 2012 в 10:06 1050 0

Кристалина Георгиева. Снимка: БГНЕС
Кристалина Георгиева. Снимка: БГНЕС
Българите са най-големите оптимисти за съдбата на Европейския съюз, обяви пред bTV българският еврокомисар Кристалина Георгиева.

Според нея един от най-големите проблеми на Европа е безработицата. Еврокомисарят предложи да я намалим с инвестиции в образованието и повишаването на квалификацията на българите. Влагането на средства за повишаване на енергийната ефективност и включването на повече иновации също ще помогне за подобряването на икономиките на страните в Европейския съюз, каза Георгиева.

По думите ú либерализирането на трудовия пазар може да създаде 20 милиона нови работни места. „Това, което особено много пречи на България да върви напред, е ниското ниво на производителността на труда – на 20% от това на Европейския съюз, както и недостатъчната ни конкурентоспособност“, заяви тя.

Според еврокомимсаря въпреки това българите са сред най-големите оптимисти за бъдещето на ЕС.

Кристалина Георгиева и президентът Росен Плевнелиев ще се включат днес в дискусия по повод Деня на Европа на тема „Пет години България в Европейския съюз. Да предадем идеите на Европа в университета. Изчерпан ли е европейският проект?“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews