България влиза в нов договор за авторски права

20 ноември 2012 в 17:54 3885 5

Протест срещу ACTA. Снимка: Сергей Антонов
Протест срещу ACTA. Снимка: Сергей Антонов

Правителството ще гласува утре - 21 ноември, България да се присъедини към Договора от Пекин относно аудиовизуалните изпълнения.

Договорът е приет на конференция за защита на аудиовизуалните изпълнения на Световната организация по интелектуална собственост (СОИС) през юни тази година.

Той предвижда всяка от присъединилите се страни да предоставя на гражданите на други страни третирането, което предоставя на своите собствени граждани по отношение на аудиовизуалните изпълнения, както и правото на справедливо възнаграждение.

На артистите-изпълнители се дава правото да бъдат идентифицирани при всяко изпълнение, както и да могат да се противопоставят на всяко изопачаване или опорочаване на техните изпълнения. Икономическата им защита се изразява в това, че те изрично трябва да разрешат да се разпространяват в ефир или на живо техните изпълнения. Срокът на защита на тези права не може да е по-кратък от 50 г.

През февруари тази година Министерският съвет спря процедурата по включването на България в търговското споразумение за борба с фалшифицирането АСТА под натиска на протести в цялата страна. 

Решението за одобряване на АСТА бе прието от правителството през ноември 2011 г. То беше подписано през януари в Япония. 

В много държави от ЕС, включително и в България, проектодокументът предизвика тревоги за свободата на потребителите в интернет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови