България въвежда военно обучение в училищата от 1 декември

07 октомври 2013 в 12:55 12318 49

Ангел Найденов, Снимка: БГНЕС
Ангел Найденов, Снимка: БГНЕС

В България ще бъде въведено военно обучение в IX и X клас от 1 декември. Това обяви министърът на отбраната Ангел Найденов на заседание на Обществения съвет по отбранителна политика.

"На 1 декември се въвежда начална военна подготовка за учениците в 9 и 10 клас. Тази подготовка е в рамките на 5 часа. Това е допълнително към 20-те часа за придобиване на умения за реакции при криза и различни бедствия”, поясни министърът. Условията за връщането на военно обучение бяха разписани в наредба, приета от Министерския съвет.

Обучението ще се провежда в часа на класа. То ще се провежда от класния ръководител и военнослужещ, определен със заповед на министъра на отбраната, цивилен служител от териториалните структури на Централното военно окръжие или цивилно лице въз основа на сключен граждански договор.

Темите за IX клас са: "Същност и съдържание на гражданско-военните отношения", "Действия за оцеляване при актове от терористични, екстремистки и престъпни групировки и военни действия, както и при откриване на невзривени бойни припаси", "Задължения на гражданите на Република България по отбраната на страната", "Критична инфраструктура. Спасителни и евакуационни дейности с участието на въоръжените сили" и "Оказване помощ на населението от въоръжените сили при кризи от военен характер".

Десетокласниците ще учат: "Въоръжените сили на Република България – история и настояще", "Въоръжения и екипировка на военнослужащите във видовете въоръжени сили", "Мисия и задачи на въоръжените сили на Република България. Участие в операции и мисии извън територията на страната", "Приемане на военна служба и на служба в резерва на въоръжените сили на Република България", "Същност, цели и задачи на резерва на въоръжените сили на Република България".

Предвижда се да се въведе 90 часа военно обучение във висшите учебни заведения. Предстои този въпрос да бъде разработен, каза още Ангел Найденов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!