България остава основен играч в пазара на амфетамини

02 февруари 2013 в 14:36 1437 0

Роб Уейнрайт, директор на Европол. Снимка: БГНЕС
Роб Уейнрайт, директор на Европол. Снимка: БГНЕС

България е сред основните играчи на пазара на амфетамини.

Това е едно от заключенията на доклад на "Европол" и Европейската комисия, в който се очертават и анализират процесите на европейския наркопазар, съобщи БНР.

В доклада страната ни е представена като производител на каптагон. Отбелязано е още, че ролята на българските престъпни групи в производството и трафика на амфетамини за Близкия изток е нараснала. Сериозен е и броят на разбитите лаборатории за производство на каптагон у нас. От 2001 г. до 2007-а те са били 18, а в периода 2009 – 2011-а – 8. Авторите на доклада нямат обяснение за това намаление, но допускат, че една от възможните причини е, че производството на амфетамини постепенно се изнася извън югоизточна Европа.

Хероинът също има подобаващо място на българска територия. Страната ни е сред задържалите най-големи количества оцетен анхидрид, който се използва за производството му. В доклада е записано, че българските престъпни групи, занимаващи се с този бизнес се явяват най-вече посредници на турски производители на хероин за ЕС.

През 2011 г. България е била и страната, в която е задържано второто най-голямо количество канабис – 5 тона. Консумацията му у нас, най-вече под формата на марихуана се е увеличила. България е сред 8-те европейски страни, които го отглеждат предимно на открито. 

Има ни и на картата за движението на екстази – този път от Запад на Изток. Нашата страна е транзитна точка към Русия, Украйна, Беларус. 

Този доклад отрежда нова по-голяма роля на т.нар. балкански път на наркотиците. Според него освен че остават традиционен маршрут за хероиновите пратки, Балканите и Черно море вече са и сред новите транзитни точки по пътя на кокаина. Страната ни попада в тази група, заедно с Гърция, Румъния и Украйна. Смята се, че все по-голяма част от кокаиновия трафик минава през пристанищата на тези 4 държави. Те засега задържат само 2% от всички спрени количества кокаин в Европа. Това обаче е тройно увеличени спрямо предходни периоди. Оттам идва и изводът за растящата роля на този маршрут. Според доклада, все повече българи и румънци влизат в кокаиновия трафик, предимно като куриери, страната ни е транзитен пункт, наши престъпни групи действат заедно с колумбийски, испански, италиански и такива от Западните Балкани.

Имаме проблем с наркотиците във всички европейски страни. Във всяка от тях има и организирани престъпни групи, търгуващи в наркотици. Това включва и организираните престъпни групи от България и региона. Не бих причислил обаче българските престъпни групи сред най-значимите от гледна точка на международния проблем с наркотрафика в Европа. Те не са в "първа лига". Това коментира в интервю за предаването "Събота 150" на БНР директорът на Европол Роб Уейнрайт. Той не е доволен от задържаните количества наркотици в Европа. Въпреки това обаче смята: 

Правим все по-трудно и все по-рисковано за престъпниците да вкарват наркотици в Европа и да ги транспортират от една държава в друга. Смятам, че заедно с властите в останалите европейски държави, в това число и с българските, наистина се противопоставяме на наркотрафика все по-успешно.

Уейнрайт подчерта още, че дори в рамките на Шенген проблемът стои много сериозно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!