България може да остане и без V-VI блок в АЕЦ „Козлодуй“

12 октомври 2012 в 12:53 1308 0

АЕЦ
АЕЦ "Козлодуй" ще има нов реактор, Снимка: БГНЕС

Задължителното удължаване на живота на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" може да се забави или още по-лошо – да не стане заради усилията на кабинета около строежа и споровете с Русия за втората централа в Белене. Toва прогнозира пред Bulgaria On Air ядреният експерт Антон Иванов.

Основните му опасения са, че все още няма изготвена цялостна програма за удължаване на живота на блоковете. През май „Козлодуй“ избра за консултант консорциум между френската Electricite de France (EDF) и руската "Росенергоатом" (част от държавната корпорация „Росатом“). За услугата ядреният оператор ще трябва да плати 31.24 млн. лв. Изпълнителят ще изготви програмата, за която говори Иванов, с начертани конкретни срокове за предстоящите дейности по проекта.

Неговата препоръка към управляващите e: „да не всяват паника сред хората с исказванията си за строителството на новите мощности, защото в много от представяните примери ставало дума по-скоро за теоретични опасности“.

По отношение на рисковете, международни ядрени специалисти вече разработвали нов тип реактор, при който опасността от ядрена авария е минимизирана. Очаква се да влезе в експлоатация след 2030. Дотогава обаче единственото, което ни остава, е да мислим за удължаване на живота на съществуващите реактори, категоричен е Иванов.

По думите на Иванов много се залага на централите от възобновяемите енргийни източници (ВЕИ), но те не можели „да удовлетворят напълно енергийните нужди на страната“. „България ще продължи да разчита на ядрената енергетика“, категоричен е експертът.

Тази седмица стана ясно, че и друга дъщерна компания на „Росатом“ - Rusatom Overseas се надява на поредна поръчка от АЕЦ „Козлодуй“ – ръководството на руската държавна фирма подаде заявка за участие в търга за изготвяне на оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) за VII блок. Проектът за новата мощност обаче ще е на американско – японския гигант Westinghouse и с основния си конкурент по света „Росатом“ (и дъщерната му фирма доставчик на оборудването – „Атомстройекспорт“) не могат да се разберат за размяна на техническата документация, като взаимно се опасяват от промишлен шпионаж.

Николай Марченко

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!