Българи арестувани в Турция заради съобщения в Twitter

Николаос Цитиридис 05 юни 2013 в 12:16 3530 1

Протестите в Турция Снимка: ЕПА/БГНЕС
Протестите в Турция Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама българи бяха задържани в Турция заради "провокативни съобщения" в социалната мрежа Twitter. От вчера турската полиция е задържала общо 24 блогъра по същата причина.

Информацията беше разпространена от сайта frognews и в. "Сега", като за момента информацията не била потвърдена официално от турските власти. За ареста на нашенците са съобщили български емигранти в Турция.

От българското Министерство на външните работи нямат информация за арестите на българите. На въпрос на OFFNews от администрацията помолиха запитването да бъде отправено писмено, за да бъде намерено "оторизирано лице", което да потвърди или отрече твърденията. Тази сутрин пред БНТ външният министър Кристиан Вигенин каза, че все още не е издадена препоръка на българите да не посещават Турция. Той обясни, че "ситуацията, макар и напрегната, не изглежда като възможно излизане изцяло извън контрол". Министърът препоръча на българите да избягват центровете на големите градове в южната ни съседка, особено през нощта, когато е пикът на протестите.

Снощи в Турция са задържани блогъри, всичките под 25-годишна възраст. Според полицията, те са задържани заради подстрекаване към размирици и насилие съобщения в Twitter, Facebook и други видове блогове. Полицията е извършила обиски в 38 апартамента в пристанищния град.

В момента полицията работи по издирването на още 14 души. Преди няколко дни премиерът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви, че социалните мрежи са главната причината за нарушението на реда и спокойствието. Twitter и Facebook бяха обявени за "напаст".

Идеята, която следват протестиращите, успя да обедини най-големите врагове във футболна Турция - феновете на „Галатасарай", „Бешикташ" и „Фенербахче", което доказва до каква степен се е надигнало общественият гняв срещу правителството.

В Турция цари огромно медийно затъмнение, като медиите мълчаха дни наред в началото на протестите. Телевизионна игра, предаване в понеделник вечер, е била прекъсната в момента, когато е станало дума за протестите. В тв играта тип кръстословица, играчите са търсили думи като „арест”, „народ”, „пацифизъм”, „газова маска”, „полиция” и „цензура”. Живото излъчване е било прекъснато на момента, а от медията са дали недосмисленото обяснение, че ситуацията е „малко объркана” и времето за неговото предаване е било дадено на друга програма, съобщават от ИТАР-ТАСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews